Actrita Tamara Buciuceanu-Botez va primi o stea pe Aleea Celebritatilor

Actrita Tamara Buciuceanu-Botez, "doamna teatrului romanesc", va fi recompensata duminica, 4 septembrie, la ora 11,00, cu o stea pe Aleea Celebritatilor din Bucuresti pentru intreaga sa cariera, informeaza Teatrul Metropolis. Tamara Buciuceanu-Botez, personalitate de seama a scenei romanesti, se alatura astfel celor sase figuri de marca ale teatrului si filmului din tara noastra care au fost rasplatite cu o stea pe Aleea Celebritatilor.

Tamara Buciuceanu-Botez se va alatura altor mari personalitati ale teatrului si filmului din tara noastra care au fost rasplatite cu o stea pe Aleea Celebritatilor: Florin Piersic, in ianuarie, Victor Rebengiuc, in februarie, Radu Beligan, in martie, Amza Pellea (postum), in aprilie, Maia Morgenstern, in mai si regizorul Alexandru Tocilescu, in iulie.

Actrita Tamara Buciuceanu-Botez s-a nascut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A absolvit Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Baltateanu, in 1952.

Actrita cu o bogata activitate desfasurata atat in teatrul dramatic, cat si in cel de opereta, este, totodata, o frecventa prezenta in emisiunile de teatru si de varietati de la radio si televiziune. A fost angajata a Teatrului de Comedie, a Teatrului de Opereta, timp de 9 ani si a Teatrului Bulandra, de unde s-a pensionat. A colaborat cu Teatrul National de Televiziune, cu Teatrul Radiofonic, cu Teatrul Odeon, cu Teatrul Constantin Tanase (3 ani), cu Teatrul National din Bucuresti si Iasi.

A debutat in 1952, pe scena Teatrului Giulesti (actualul Odeon), cu rolul Marfa din 'Makkar Dubrava'. Numele ei este legat de spectacole ca 'Piatra din Casa', 'Cei doi tineri din Verona', 'Domnul Puntilla si sluga sa Matti', 'Baia', 'Palaria florentina', 'Gaitele', 'Nepotul', 'Contesa Maritza', 'Vaduva vesela', 'Lasati-ma sa cant', 'Vanzatorul de pasari', 'Voievodul tiganilor', 'Azilul de noapte', 'Joc de pisici', 'Titanic vals', 'Interviu', 'Reteta fericirii', 'Tartuffe', 'Dimineata pierduta', 'Somnoroasa aventura'. A interpretat-o pe Chirita in 80 de spectacole, pe scena Teatrului National din Iasi, sub bagheta regizorului Alexandru Dabija. In stagiunea 2008-2009 a Teatrului National Bucuresti a fost Deirdre O'Malley din 'Asteptand la Arlechin' de Noel Coward (r. Ion Cojar).

La 22 noiembrie 2008, Teatrul National Radiofonic a prezentat premiera absoluta a spectacolului 'Curajul femeii in dragoste sau Femeia secolului XXI' de Felix Anton Rizea, avand-o in distributie pe Tamara Buciuceanu-Botez, alaturi de alti mari actori ca: Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogasanu, Monica Ghiuta, Ion Haiduc s.a.

Citeste articolul integral pe hotnews

Foto: Intact Images

Ultimele știri