Live acumFilm: Blonda de la drept
Prime Time 20:00Film: Parker

Alina Cojocaru si Johan Kobborg danseaza Giselle pe scena Operei din Bucuresti

Alina Cojocaru si Johan Kobborg, doua staruri internationale ale baletului, vor dansa in Giselle, cel mai cunoscut si mai des montat balet romantic, in cadrul unui spectacol eveniment prezentat pe 30 mai, de la ora 18:30, pe scena Operei Nationale din Bucuresti

"Giselle" reprezinta intalnirea fericita intre libretul emotionant imaginat de Théophile Gautier si J-H Saint-Georges (inspirat din povestirile germane ale lui Heinrich Heine), intre muzica eleganta si sugestiva compusa de Adolphe Charles Adam si coregrafia clasica, ce imbina virtuozitatea tehnica si expresivitatea.

Coregrafia este o adaptare a lui Mihai Babuska dupa cea clasica, realizata de Jules Perrot, Jean Coralli si Marius Petipa. Scenografia este conceputa de Adriana Urmuzescu, iar conducerea muzicala ii apartine dirijorului Ciprian Teodorascu.

Pe scena operei bucurestene, in acest spectacol-eveniment, Alina Cojocaru si Johann Kobborg, primi-balerini la Royal Opera House Covent Garden, danseaza impreuna cu solistii Companiei de Balet a Operei Nationale Bucuresti: Adina Tudor (Myrtha), Virgil Ciocoiu (Hans), Mihaela Soare si Bogdan Canila (Pas-de-deux „Prietenii Gisellei"). Alaturi de ei evolueaza si ansamblul de balet al ONB, informeaza ONB.

Alina Cojocaru - nascuta la Bucuresti, a studiat la Kiev timp de sapte ani, perfectionandu-se apoi, din 1997, la Scoala Regala de Balet din Londra, in urma castigarii bursei in cadrul Concursului International de Balet de la Laussane. A dansat in cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutand in „Don Quijote", „Frumoasa din padurea adormita", „Spargatorul de nuci", „Coppelia"). A revenit la Londra in 1999, fiind promovata ca prim-balerina. Dupa succesul repurtat in Giselle, a devenit solist principal (2001) al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluand apoi in rolul Odette-Odile din „Lacul lebedelor", „Romeo si Julieta" (coregrafia Kenneth McMillan), „Don Quijote" (in viziunea lui Rudolf Nureev), „Evgheni Oneghin" (semnat de John Cranko), „Baiadera" (realizata de Natalia Makarova) etc. In repertoriul sau s-au mai adaugat, in ultima vreme, noi titluri precum "Mayerling", "Gong", "Sylfida", "Manon" (in coregrafia lui McMillan). In 2002 a aparut pentru prima oara pe scena romaneasca, interpretand, alaturi de ansamblul Operei Nationale Bucuresti, rolul titular din "Giselle", revenind apoi, in anul urmator, pentru a dansa, alaturi de Johan Kobborg, in cadrul Galei de Balet din Festivalul si Concursul International "George Enescu". A primit distinctia Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler.

Johan Kobborg - nascut la Copenhaga - Danemarca, a studiat la Academia de Balet Funen, apoi, in 1988, a fost admis la Scoala Regala de Balet, fiind ulterior promovat ca solist, iar in 1994 ca solist principal. A debutat in „Giselle", apoi in „Spargatorul de nuci", urmat de „Chermeza in Bruges", la care s-au adaugat roluri principale in „Don Quijote", „Lacul lebedelor", „Coppelia", „Romeo si Julieta", „Sylfida", „Visul unei nopti de vara", „Evgheni Oneghin", „Corsarul", „Paquita", „Hamlet" etc. In 1993 a castigat Medalia de Aur la Concursul "Erik Bruhn" din Canada, iar in 1994 a obtinut Marele Premiu la concursurile Jackson (SUA) si „Nureev" (Ungaria), fiind nominalizat, in 1996, pentru rolul realizat in baletul „Sylfida". A fost invitat sa danseze in cadrul unor companii de renume din Europa (inclusiv cea de la Teatro alla Scala din Milano), SUA, Japonia, Thailanda, a aparut adesea in emisiuni tv si in inregistrari video. Din 1998 este solist-principal al baletului regal de la Covent Garden, evoluand si in spectacolul aniversar al teatrului, dar si in balete celebre, precum si in productii semnate de William Forsythe, Natalia Makarova, Nacho Duato etc. In 2001 a debutat pe scena londoneza in „Lacul lebedelor", „Ondine", apoi in „Mayerling" si „Manon", iar in 2003 a fost invitat, impreuna cu Alina Cojocaru, sa danseze in „Giselle" la Teatrul Kirov din Sankt Petersburg. A creat, de asemenea, roluri interesante in productii semnate de William Tuckett, Ashley Page, David Bintley s.a.m.d. Evolutia sa in Gala de la Covent Garden a fost televizata de BBC.

Sursa: hotnews.ro

Recomandari