Live acum
Prime Time 20:00iUmor

Angela Similea sau cum “Sa mori de dragoste ranita”

Nascuta pe 9 iulie 1946, Angela Similea, a fost extrem de populara in anii ’70-’80 cand a lansat multe melodii care se incadreaza in categoria hiturilor. Printre acestea s-a aflata si “Sa mori de dragoste ranita”, din 1996, cu care a obtinut Premiul Festivalului de la Mamaia in acelasi an.

S-a nascut in comuna 1 Decembrie de langa Bucuresti si si-a manifestat atractia fata de muzica inca din copilarie. O mare influenta in alegerea carierei de cantareata a fost cand a asistat pentru prima data la un concert al Mariei Tanase.

Primul succes l-a obtint odata cu premiul II de la Festivalul International „Cerbul de aur”, din 1970. La televiziune a debutat in cadrul emisiunii-concurs “Emotii in premiera” cu melodiile “Asa esti tu” si “Guantanamera”. In 1971 a lanseaza slagarul lui George Grigoriu Amurgul, cu care a obtinut premiul special al juriului la concursul “Ancora Decinului” din Cehoslovacia. In 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, a obtinut locul II cu melodia “Tu esti primavara mea” de Florin Bogardo.

In 1977, cantareata a obtinut premiul I la Festivalul Mamaia pentru Un albastru infinit, compusa de Marcel Dragomir, iar in 1985 a jucat in filmul “Ramasagul” regizat de Ion Popescu Gopo. De-a lungul carierei a colaborat cu unii dintre cei mai mari si mai buni compozitori romani: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Teicu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa.

Melodia "Sa mori de dragoste ranita", compusa de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarata "melodia secolului al XX-lea" de catre public, cu ocazia galei organizate de televiziunea publica, in 2000. Marea cantareata a lansat si alte melodii cu mare priza la public: “Un albastru infinit”, “Sa te gandesti din cand in cand la mine”, “Casa mea”, “Daca n-ai fi existat”, “Voi canta pentru mileniul III”. In 2005, Angela Similea a revenit pe piata muzicala, dupa zece ani de absenta, cu un nou album, intitulat „Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyk.

Angela Similea a fost casatorita cu omul politic Victor Surdu, care a decedat de cancer in 2011.

Recomandari