Antena Căutare

Cele mai importante evenimente ale lunii noiembrie. Peste 60 de demnitari români au fost asasinați de legionari, în frunte cu Nicolae Iorga, iar Bucovina se unește cu țara-mamă, România

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna noiembrie

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna noiembrie

2 noiembrie 1784: A izbucnit marea Răscoală Țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan.

2 noiembrie 1886: Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile.

2 noiembrie 1920: Statele Unite: Se realizează în Philadelphia (Pennsylvania) prima probă de radiodifuziune folosind stația comercială „KDKA”: în acea primă emisiune radiofonică au fost prezentate știri, muzică și întrețineri (discuții la masa rotundă).

2 noiembrie 1947: Ziaristul Howard Hughes face zborul de probă a celui mai mare hidroavion din lume, "Hercules", proprietatea și realizarea lui. A fost unicul zbor al acestui gigantic hidroavion.

3 noiembrie 1918: Primul Război Mondial: Semnarea armistițiului între Imperiul Austro-Ungar și Antanta, armistițiu care pune capăt războiului. Evenimentul a avut loc la „Villa Giusti”.

3 noiembrie 1919: Istoricul Vasile Pârvan își inaugurează cursul de istorie la nou înființata Universitate a Daciei Superioare din Cluj cu prelegerea: „Datoria vieții noastre", în care a adus și un omagiu jertfei depuse de tinerii ostași români la înfăptuirea unității naționale a statului.

3 noiembrie 1957: Uniunea Sovietică a trimis primul animal în spațiul cosmic - câinele Laika -, la bordul navei Sputnik II. Astfel, Laika a devenit prima ființă vie terestră care a navigat în spațiu, supraviețuind însă numai 7 zile.

3 noiembrie 2005: Rămășițile pământești ale lui Nicolaus Copernic au fost descoperite într-o catedrală din Polonia.

4 noiembrie 1879: A fost patentată prima casă de marcat de către James J. Ritty din Dayton, Ohio.

4 noiembrie 1890: S-a dat în folosință City and South London Railway, prima linie de metrou din lume și prima linie a metroului londonez.

4 noiembrie 1956: Invadarea Ungariei de către tancurile sovietice și instalarea guvernului contrarevoluționar comunist condus de János Kádár; Revoluția maghiară a fost declanșată la 23 octombrie iar luptele au durat pâna la 14 noiembrie.

4 noiembrie 1995: Premierul israelian Ițhak Rabin a fost asasinat, la Tel Aviv, în cursul unui miting politic, premergător alegerilor.

4 noiembrie 2015: Premierul Victor Ponta își depune mandatul la presiunea protestelor din centrul Bucureștiului provocate de incendiul din clubul Colectiv. Tot în aceeași zi și primarul Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone își depune mandatul.

5 noiembrie 1930: Aparatul german Dornier Do X, cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume la acea dată, pornește de la Lacul Constanța în primul său zbor de promovare spre Amsterdam.

5 noiembrie 2010: A murit Adrian Păunescu, poet, prozator, jurnalist, politician român, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova.

7 noiembrie 1877: Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, ocupă, orașul-cetate Rahova (7-9 nov).

8 noiembrie 1496: S-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.

8 noiembrie 1874: A fost inaugurată statuia lui Mihai Viteazul din București (Piața Universității); statuia a fost realizată de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse și este primul monument de această factură din Capitală.

8 noiembrie 1945: Manifestație anticomunistă a tineretului PNȚ și PNL, în Piața Palatului Regal, prilejuită de ziua onomastică a regelui Mihai.

8 noiembrie 2016: Alegeri prezidențiale în SUA. Cu toate că a pierdut la un scor strâns la votul popular, Donald Trump, candidatul republican, câștigă alegerile învingând-o pe Hillary Clinton, candidatul democrat. Este a cincea oară în istoria Statelor Unite când candidatul câștigător pierde votul popular; ultima astfel de înfrângere a avut loc în 2000.

9 noiembrie 1888: Criminalul londonez Jack Spintecatorul a ucis ultima lui victimă, pe nume Mary Jane Kelly.

9 noiembrie 1938: Diplomatul nazist Ernst vom Rath este asasinat de un evreu, un act pe care naziștii l-au folosit ca o scuză pentru a demara pogromul național cunoscut sub numele de Kristallnacht (Noaptea de Cristal).

9 noiembrie 1989: Barierele dintre Germania de Est și cea de Vest au fost deschise. Caderea Zidului Berlinului.

9 noiembrie 1993: Războiul din Bosnia-Herțegovina. Croații bosniaci au distrus podul Stari Most din Mostar, construit cu peste 400 de ani în urmă.

10 noiembrie 1688: S-a terminat tipărirea Bibliei în limba română. Textul a fost definitivat din inițiativa lui Șerban Cantacuzino, domnul Munteniei.

10 noiembrie 1940: România este lovită de un puternic cutremur, 7,4 pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea. Numărul victimelor a fost estimat la 1000 de morți și 4000 de răniți, majoritatea în Moldova.

10 noiembrie 1951: A fost efectuată prima convorbire telefonică la distanță, fără să fie nevoie de asistența unui operator.

10 noiembrie 1989: Todor Jivkov a fost demis din funcția de secretar general al Partidului Comunist Bulgar, fiind înlocuit de Petăr Mladenov, un prim pas spre înlăturarea regimului comunist din Bulgaria.

10 noiembrie 2007: Incidentul Por qué no te callas? (De ce nu taci?) care a avut loc între regele Juan Carlos al Spaniei și președintele Venezuelei Hugo Chávez.

10 noiembrie 2009: A murit Gheorghe Dinică, mare actor român de teatru și film.

11 noiembrie 1918: Primul Război Mondial se termină, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.

11 noiembrie 1918: Are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia încetează ostilitățile. Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.

11 noiembrie 1944: Administrația română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administrație militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra țării.

11 noiembrie 1947: Se dă sentința în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață împreună cu vicepreședintele PNȚ, Ion Mihalache.

12 noiembrie 1857: S-au introdus în Moldova timbrele poștale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.

12 noiembrie 1884: La Timișoara s-a introdus iluminatul electric al străzilor. De la acea dată, Timișoara a aparținut, pe lângă Paris, Nürnberg, Steyr și Berlin, primelor orașe din Europa cu iluminat electric stradal.

13 noiembrie 1907: Inginerul francez Paul Cornu reușește primul zbor din lume cu un elicopter. Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit.

14 noiembrie 1889: Ziarista americană Nellie Bly a pornit în tentativa sa reușită de a realiza ocolul Pământului în 80 de zile, pentru a verifica veridicitatea romanului lui Jules Verne.

14 noiembrie 1918: Eșuarea negocierilor de la Arad, dintre ministrul Oszkár Jászi și reprezentanții Consiliului Național Român Central, de înființare a unei confederații danubiene democratice („Elveția Estului”), după modelul preconizat de Friedrich Naumann.

15 noiembrie 1956: Are loc premiera primul film al lui Elvis Presley, Love me tender la cinematograful Paramount în New York.

15 noiembrie 1971: Intel Corporation a lansat primul microprocesor integrat din lume, denumit Intel 4004, care putea executa până la 60.000 de instrucțiuni pe secundă.

15 noiembrie 1987: La Brașov au avut loc manifestațiile spontane ale muncitorilor de la fabricile din oraș împotriva regimului comunist, manifestații la care s-a alăturat o mare parte din populația orașului.

16 noiembrie 1849: Un tribunal rus l-a condamnat pe Fiodor Dostoievski la moarte pentru activități anti-guvernamentale; execuția lui a fost anulată în ultimul moment, pedeapsa fiind comutată în exil în Siberia.

16 noiembrie 1885: George Eastman, fondator al companiei Kodak, a inventat în SUA pelicula de nitroceluloză pentru a imprima imagini.

16 noiembrie 1979: S-a dat în folosință, experimental, primul tronson al magistralei 1 a metroului din București între stațiile Timpuri Noi și Semănătoarea.

16 noiembrie 2014: Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România. Klaus Iohannis a obținut 54,43% din voturi la turul doi al alegerilor prezidențiale, iar Victor Ponta a fost votat de 45,56% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne.

16 noiembrie 1852: A murit la Palermo (Italia), bolnav de tuberculoza, revolutionarul si istoricul român Nicolae Bălcescu. Avea doar 33 de ani.

17 noiembrie 1869: Este inaugurat Canalul Suez, după 10 ani de construcție, cale navigabilă ce traversează istmul Suez, unind Marea Mediterană cu Marea Roșie.

17 noiembrie 1918: Consfătuirea fruntașilor politici, membri ai Partidului Național și ai Partidului Social-Democrat, sub președinția lui Ștefan Cicio-Pop, la care se discută proiectul în opt puncte întocmit de Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop și Ioan Suciu, proiect ce conținea hotărârea de unire cu România.

17 noiembrie 1970: Douglas Engelbart primește patentul pentru primul maus de calculator.

17 noiembrie 1989: Au loc manifestațiile anticomuniste ale studenților din Praga, care au marcat începutul Revoluției de Catifea.

17 noiembrie 1996: Are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, obține 54,41% din voturi, devenind noul președinte al României.

17 noiembrie 1947: A murit Emil Racoviță, biolog, membru al Academiei Române, fondatorul biospeologiei, explorator al Antarticii.

18 noiembrie 1307: După legenda lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbaleta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața.

18 noiembrie 1626: Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani.

18 noiembrie 1864: Este discutată și aprobată în Consiliul Orașului București, nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului.

18 noiembrie 1926: George Bernard Shaw refuză sa accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: "Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel".

18 noiembrie 1928: Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a facut pentru prima oară aparitia la "Colony Theatre" din New York, în filmul intitulat "Steamboat Willie".

18 noiembrie 1978: Are loc sinuciderea în masă din Jonestown - Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

19 noiembrie 1942: Al Doilea Razboi Mondial: Bătălia de la Stalingrad - forțele rusesti sub comanda generalului Gheorghi Jukov lansează operațiunea "Uranus", contraatacând și întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice. Cea mai mare catastrofă militară a Armatei Române din toate timpurile.

20 noiembrie 1952: Rudolf Slánský, Secretarul General al Partidului Cehoslovac și alți 13 lideri comuniști sau funcționari de rang înalt au fost acuzați și condamnați că ar fi participat la o conspirație troțkisto-titoisto-sionistă. Procesul a fost orchestrat la ordinul Moscovei prin intermediul consilierilor sovietici aflați în țară. Slánský va fi spânzurat la 3 decembrie 1952.

21 noiembrie 1877: Thomas Edison anuntă invenția sa: fonograful, o mașină care poate înregistra sunete.

21 noiembrie 1880: Printr-un act semnat la Sigmaringen, prințul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I este desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

23 noiembrie 1940: Ion Antonescu, Conducatorul Statului Român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, aderarea României la Pactul Tripartit.

24 noiembrie 1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul "Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională" la Academia Mihăileană din Iași, în care definește istoria și rolul ei în cristalizarea conștiinței naționale.

24 noiembrie 1989: În ciuda evenimentelor din țările vecine, Nicolae Ceaușescu este reales, cu unanimitate de voturi, în funcția de Secretar General al PCR.

24 noiembrie 1927: A murit Ion I. C. Brătianu, om politic, președinte al Partidului Național Liberal, de mai multe ori ministru și prim-ministru liberal, de numele căruia se leagă războiul pentru întregirea națională, Unirea de la 1918, Constituția României din 1923

25 noiembrie 1715: Începutul domniilor fanariote în Țara Românească prin instaurarea la domnie a lui Nicolae Mavrocordat. Domniile fanariote însemnau o prelungire a controlului exercitat de Poartă asupra Țărilor Române, dar cu autonomie internă sporită.

25 noiembrie 1864: Este promulgată „Legea instrucțiunii publice", ce avea să stea la baza învățământului românesc modern. Se stabilesc trei grade de învățământ: primar, secundar și superior, din care „instrucțiunea primară este obligatorie și gratuită".

26 noiembrie 1832: Este pus în funcțiune primul tramvai din lume, în New York City.

26 noiembrie 1917: Primul Război Mondial: S-a încheiat, la Focșani, armistițiul dintre România și Puterile Centrale, ca urmare a condițiilor militare intervenite în urma armistițiului ruso-german de la Brest-Litovsk.

27 noiembrie 1895: Alfred Nobel (1833-1896) a creat Premiile Nobel. Primele recompense au fost decernate în anul 1901. Premiile se decernează în fiecare an la 10 decembrie, data decesului lui Alfred Nobel.

27 noiembrie 1919: Prin Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine, Bulgaria pierde teritoriul trac de la granița cu Grecia, teritoriul din vest este atribuit Statului sârb și sudul Dobrogei cu Silistra, României.

27 noiembrie 1940: La Strejnic, localitate în județul Prahova este asasinat de legionari istoricul Nicolae Iorga.

27 noiembrie 1940: Mai mult de 60 de foști oficiali și susținători ai regelui abdicat Carol al II - lea, vor fi uciși de legionari în închisoarea de la Jilava, în așteptarea procesului lor.

28 noiembrie 1877: Căderea Plevnei. După încercarea nereușită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Pașa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce.

28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei adoptă moțiunea privind unirea necondiționată a Bucovinei cu Regatul României.

29 noiembrie 1938: Corneliu Zelea Codreanu, Nicadorii (asasinii lui I.G. Duca) și Decemvirii (asasinii lui Mihail Stelescu) sunt asasinați de jandarmi. Comunicatul oficial anuntă că au încercat să fugă de sub escortă și au fost împușcați; în realitate, au fost sugrumați în două dube, în apropiere de Tâncăbești.

29 noiembrie 1993: In Romania s-a lansat prima televiziune privată care emite și astăzi, Antena 1.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x