Antena Căutare

Expozitie de pictura la Palatul Parlamentului

Frumuseti din lumea satului romanesc si aromanesc au fost surprinse de pictorita Grazziela Doicescu intr-o expozitie numita sugestiv "Intoarcere la izvoare. Casa romana si casa aromana". Expozitia a fost deschisa la Muzeul Costumului Popular, sectie a Muzeului Satului, din Palatul Parlamentului si poate fi vizitata pana la data de 19 septembrie

Tema expozitiei organizate de Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" si Fundatia Culturala Aromana "Sfanta Ana" nu a fost aleasa la intamplare. Pictorita Graziella Doicescu s-a intors la izvoare si a redat momente ale satelor traditionale tinand cont de dubla sa descendenta: aromana, pe linie materna si romana, pe linie paterna. Este o calatorie in lumea satului, de odinioara in care pictorita se simte pretutindeni acasa, fie ca este vorba de satele din muntii Pindului, fie de locuri aparte din Romania.

Sunt redate in culori vii scene si locuri din lumea rurala: Carvanarul (carausul), Casa si femeie din Aminciu, Camera de primire, Podul din Baiasa, Case din Muloviste, Biserica din Muloviste, Un colt de comuna aromaneasca din Muntii Pindului, Case sub zapada din Deniscu. In expozitie apare si Liceul din Bitolia, unde s-a format intelectualitatea aromaneasca la inceptul secolului al XX-lea.

Partea romaneasca a expozitiei prezinta case din Oltenia, Banat, Apuseni, Homorod, Covasna, Bucovina, Targul Neamt, Dobrogea si Buzau, fiecare cu arhitectura ei.

Sursa: jurnalul.ro

Lansarea romanului "Dracula, mortul viu" a fost amanata... Gala Tanarului Actor la Mangalia...
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată...
Horoscopul zilei de 31 mai 2023. Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 mai 2023 spune că Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie....
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x