Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Festivalul Comediei Romanesti in Centrul Vechi

O noua editie a Festivalului Comediei Romanesti (festCO) se va desfasura la Bucuresti intre 10 si 17 iunie. Organizat de Teatrul de Comedie, cu sprijinul Primariei si al Ministerului Culturii, evenimentul s-a diversificat la aceasta a IX-a editie.

In Centrul Vechi al Capitalei, acolo unde „Comedia" este asaltata de publicul de teatru, spectacolul va iesi, pe perioada „festCO", si in strada. De aceea, credem, s-a schimbat si perioada in care are loc evenimentul, organizatorii profitand de serile calde ale lui iunie.

Pe langa productii de teatru „pur", programul celei de-a IX-a editii include si spectacole de teatru nonverbal, de teatru de revista, teatru de magie, teatru pentru copii, musical si teatru stradal, dar si evenimente adiacente, precum lansari de carte, dialoguri, dezbateri. Deschiderea va fi marcata de opera lui Matei Visniec, cel mai jucat dramaturg roman in lume dupa 1989. Mai intai va fi lansata antologia de teatru scurt „Omul din cerc", aparuta la Editura Paralela 45, dupa care va avea loc spectacolul (subtitrat in limba romana) „Cuvantul progres spus de mama mea suna teribil de fals" regizat de Jean-Luc Paliès, o productie a Companiei franceze „Influenscènes" (Premiul Presei la Festivalul Avignon Off).

In cele opt zile de festival, creatiile selectionate vor fi prezentate atat pe scenele Teatrului de Comedie, cat si in spatii neconventionale. Participa la „festCO", alaturi de „Comedie", Teatrul Odeon, Teatrul de Revista „Constantin Tanase", Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul National „Radu Stanca" din Sibiu, Teatrul Dramatic „I.D. Sirbu" din Petrosani, Teatrul National „Vasile Alecsandri" din Iasi, Compania de Teatru Passe Partout „Dan Puric", Clubul Taranului Roman si Muzeul National al Literaturii Romane. Spectacolele selectionate se vor juca in sectiunea principala (competitiva), acestea fiind realizate si pe texte de Caragiale, Ionesco, Arghezi, Teodor Mazilu.

In sectiunea OFF au fost incluse spectacole ale Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale", Universitatii „Spiru Haret", Teatrului Tandarica si Teatrului de Magie. Teatrul gazda va oferi si o premiera, evident in afara concursului: „O scrisoare pierduta" de Caragiale, in regia lui Alexandru Dabija.

In cadrul festivalului, oamenii de teatru vor dialoga cu publicul, una dintre intalniri fiind axata pe implinirea a 50 de ani ai Teatrului de Comedie. O tema de discutie va fi si cea intitulata „Cine mai scrie comedie romaneasca?". La „dialoguri" se incadreaza si „Ora vesela", cu momente din Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Romane.

In ultima zi se vor decerna premiile „festCO 2011" si premiile Concursului de Comedie Romaneasca, editia a VI-a, dupa care in scena vor intra personajele caragialiene din „O scrisoare pierduta" interpretate de Marcel Iures, George Mihaita, Valentin Teodosiu, Marius Florea Vizante, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoaca, Dragos Huluba, Florin Dobrovici, Eugen Racoti, Dan Radulescu.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

Recomandari