Căutare Live

Festivalul de "Tarafuri si fanfare", muzica autentica in Dumbrava Sibiului

Jurnalul National si Complexul National Muzeal ASTRA Sibiu va asteapta sambata, 25 septembrie, incepand cu ora 14:00, la Gala Festivalului "Tarafuri si Fanfare"

Muzicanti renumiti, care nu lasa sa se piarda muzica autentica din vetrele satelor, vor demonstra ca folclorul este nepieritor. Cantecele aparute in urma cu sute de ani din plamada taraneasca, transmise prin viu grai de la o generatie la alta, impresioneaza auditoriul pana la lacrimi. Vor demonstra acest lucru: Fanfara din Darvari (Mambo Siria), Nea Costina - lautaru' din Cezieni, Taraful din Sangeorz Bai, Taraful si fanfara Sezatoarea, Taraful din Toplita, lautari din Gorj, Grupul Iza. Lor li se va alatura comunitatea din Vinerea-Alba, care a pastrat datinile satului si poarta cu bucurie, la fiecare sarbatoare, straiele din lazile de zestre.

Anul trecut, vinerenii au venit in Dumbrava, la cea de-a treia editie a Festivalului "Tarafuri si fanfare", imbracati in straie romanesti, parca desprinsi din fotografiile ingalbenite de vreme, si s-au alaturat Jurnalului National, sustinand acest eveniment care aduce la lumina muzica autentica, stavechile cantari. Ne-au intampinat cu pita. O pita speciala, pe care socacita Ana Toderan, a lui Irimia, a modelat cu dibacie un cuc cu ochi de neghina pe care l-a rumenit frumos in cuptorul cu lemne. Prezentarile le-a facut Anca Herlea, adica Anca lui Niculae a Valer, cum i se spune in sat, care a venit insotita de cativa membri de vaza ai satului.

"Sunt oameni bogati! Pai, cum bogati? Pai, is harnici, ca se trudesc... Si va spun ca asa e! La noi nu conteaza: inginer, invatator, doctor sau preot, daca ne aratam mainile, se vad bataturile... Cred ca, daca ar disparea toata lumea de pe pamant, noi, vinerenii, am rezista, pentru ca avem de toate. Graul e recoltat de noi, noi il ducem la moara si facem painea... Nu ne-am uitat traditiile. Costumele sunt din lazile de zestre. Am incercat si noi sa coasem altele, insa nu mai gasim toate materialele. Nu se mai face panza ca atunci. Modelele vechi sunt foarte greu de realizat", spune Anca Herlea.

Citeste articolul integral pe jurnalul.ro

S-a intamplat pe 2 iulie! A murit domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare... Ce facem in week-end?...
Parteneri
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Motivul pentru care ar fi renunțat la rețeaua socială
Alec Baldwin și-a șters contul de Twitter. Actorul în vârstă de 63 de ani a luat această decizie la doar câteva zile după ce a acordat primul interviu public privind incidentul de pe platourile de filmare ale producției Rust.
Catine.ro
Ultimele știri