Căutare Live

Horatiu Malaele si nudul ca iscalitura

Horatiu Malaele se gaseste in cele mai bune conditii, fizice si intelectuale – este fraza pe care o rosteste astazi foarte multa lume, desi despre marele artist se vorbea la fel si acum zece sau cincisprezece ani. Oricum, e spre binele publicului, indiferent de valoarea estetica pe care el o produce: fie pe scena de teatru, pe platoul de filmare, in studioul de televiziune – ca actor sau regizor, fie in fata sevaletului – in calitate de artist plastic.

Horatiu Malaele a atras, sambata, atentia presei prin prezentarea unei expozitii de grafica, in care domina nudul. Expunerea a avut loc, la invitatia Casei Artmark, la Hotel Marriott, acolo unde sunt deja pregatite si prezentate valori ale artei romanesti pentru Licitatia de primavara, desfasurata la data de 23 martie. A fost un prilej fericit de a organiza "o anexa" la evenimentul Casei Artmark, cu lucrarile realizate de Horatiu Malaele - artist aflat intr-adevar in voga, poate unic prin arta sa grafica. O dovedeste expozitia permanenta din galeria personala din Strada Smardan 37, unde se gasesc zeci de lucrari pe care trecatorii le admira si apoi pleaca mai departe cu zambetul pe buze. La fel si cele peste 20 de lucrari de la Marriott (pot fi vazute pana miercuri), unele "extrase" din Galeria din Centrul vechi, altele cu totul noi: trezesc atat interesul pentru nud, cat si pentru felul in care este vazut personajul sau pentru tehnica in care este realizata lucrarea.

"Ce vedeti pe simeze sunt lucruri mai noi si mai vechi. Daca va vor placea, o sa-mi inmoi in gand lacrima recunostintei cu sentimentul complicitatii; daca nu va vor placea, o sa ma agat de alt gand - de o speranta, aceea a unei glorificari postume. Pentru ca avem de a face cu niste nuduri si pentru ca va vad mai agitati si vreti sa le vedeti eu va las si va spun pofta mare" - asa s-a adresat Malaele jurnalistilor care si-au facut timp sambata sa vina sa vada ce le-a pregatit artistul. Asta dupa ce i s-a facut un fel de portret de criticul Tudor Octavian, care, numind evenimentul "un caz cultural major", a mentionat ca prin cele circa 45 de expozitii organizate pana acum (prezente publice, le spune Tudor Octavian), Malaele a incercat sa explice "situatia particulara in care se afla in domeniul artelor plastice". In opinia sa, intra "pe acest domeniu o persoana care are toate darurile de a intelege si procesul, si scopul, si sensul, si posibilitatile, si virtutile la nivelul cel mai inalt" si ca Horatiu Malaele nici nu avea nevoie de o disciplina artistica sistematica: de ce sa invete, de la inceput, lucruri care nu-i trebuie?

Printre cele peste 20 de lucrari expuse sunt autoportrete, portrete ale unor personalitati, precum Emil Cioran sau Eugene Ionesco, dar in mare parte nuduri de femei, frumoase nuduri, multe imaginate de artist si realizate intr-o tehnica speciala. "E un fel de filografie moderna facuta pe placa grafica si sunt capete de serii. As vrea sa fac din fiecare o serie de 300", a marturisit Horatiu Malaele pentru Jurnalul National. El a indemnat audienta sa mearga sa vada si restul nudurilor in galeria sa: "Asta este doar o inventie trunchiata, iar adevarata expozitie o am in Smardan 37, unde sunt tablouri si mai indraznete sau, daca vreti sa vulgarizez, mai explicite".

Ca o intregire a "tabloului" evenimentului, a fost lansata in acelasi spatiu si o carte pe potriva temei: "Scurta hermeneutica a nudului in pictura romaneasca", autor fiind medicul si colectionarul de arta Radu Calin Georgescu.

De notat ca printre cele 101 opere de arta romaneasca de exceptie oferite prin Licitatia de primavara, or¬ganizata la 23 martie de Casa Artmark, sunt si nuduri ale unor mari pictori. Valoarea tuturor lucrarilor pentru licitatie este estimata intre 862.000 - 1.350.000 euro (sectiunea Tezaur). Cea mai valoroasa este capodopera "La marginea padurii" de Nicolae Grigorescu (pictura din perioada post-Barbizon, cu o valoare estimativa de 250.000 de euro).

Citeste si Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

Ce facem in week-end?... A1.ro iti recomanda azi filmul "Just Go with It - Nevasta de imprumut"...
Parteneri
Uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului. Sfaturi utile pe care le poți încerca acasă
La fel ca cele mai multe aspecte ale frumuseții, părul sănătos se datorează unei diete echilibrate și ale unui stil de viață activ. Cu toate acestea, există câteva trucuri care îi pot schimba aspectul de la suprafață. Descoperă care sunt principalele uleiuri pentru creșterea sănătoasă a părului și cum pot fi folosite acasă.
Catine.ro
Ultimele știri