Căutare Live

Horia Colibasanu pleaca intr-o expeditie in premiera in Himalaya

Sportivul roman numit “Omul care merge pe varfuri”, “Supravietuitorul”, “Horia Colibasanu vs. K2”, “Primul roman pe Manaslu”, ”Salvatorul din Himalaya” se pregateste pentru a cincea premiera romaneasca in alpinism.

Horia Colibasanu porneste in 8 aprilie 2013 intr-o expeditie pe varful Lhotse (8.516 metri), al patrulea varf ca inaltime din lume, din masivul Himalaya, situat la granita intre Nepal si China, aproape de varful Everest. In limba tibetana numele muntelui inseamna “varful din sud”, referire la partea sudica a muntelui care are pereti verticali de 4000 de metri, una dintre cele mai periculoase regiuni de escaladat din lume, la care s-au incumetat doar profesionistii in alpinism.

Urcarea varfului va fi pentru Horia Colibasanu al saselea optmiar din palmares (din cele 14 varfuri himalayene) si o noua premiera in alpinism pentru Romania. Sportivul va fi insotit in expeditie la urcarea spre varf de slovacul Peter Hamor, care are in palmares zece varfuri de peste opt mii de metri. Se va alatura echipei si alpinistul roman Justin Ionescu, experimentat in escalada si ascensiuni tehnice.

Pentru expeditia Lhotse 2013, Horia nu va folosi oxygen suplimentar si nici ajutorul serpasilor. Ascensiunea va fi una rapida, in stil alpin, intr-o echipa de doi alpinisti experimentati, care mizeaza pe forta fizica si mentala. Va fi similara cu cele la care timisoreanul a participat pana acum, cu sanse mari de reusita, dar si riscuri pe masura.

Succesul pe Lhotse va insemna ca Horia Colibasanu are in palmares aproape jumatate din cele mai inalte varfuri muntoase din lume, fiind singurul din istoria alpinismului romanesc cu o asemenea performanta.

Horia Colibasanu are 32 de ani, de profesie este stomatolog, si practica alpinismul din 1998. In 2004, a fost primul roman care a urcat pe K2 (8.611m). In 2006, a urcat in premiera pentru Romania pe Manaslu (8.163m), iar in 2007 a urcat pe Dhaulagiri (8.167m), de asemenea o premiera romaneasca. Horia a fost si primul roman care a urcat pe Annapurna (8.091 m), in 2010, aceasta expeditie fiindu-i dedicata prietenului sau spaniol, alpinistul Inaki Ochoa de Olza, care a decedat pe Annapurna in timpul unei expeditii comune, in 2008. Ultimul varf himalayan pe care a urcat, in 2011, a fost Makalu (8.463 m).

Pentru detalii despre expeditia Lhotse 2013 il puteti contacta pe Horia, tel. 0722.957.908.

Sustin succesul in alpinismul romanesc si pe Horia Colibasanu: Primaria Slatina, Aqua Carpatica, Koyos.ro, Deltatel, Kathrein Romkatel, Bergbanat. Membrii expeditiei au si sprijinul Federatiei Romane pentru Alpinism si Escalada.

Partener media: Intact Media Group.

Parteneri
Ruladă cu ciocolată și chili, un desert cu gust picant
Dacă ți-ai propus să testezi deserturi delicioase cu gusturi interesante, poți începe cu rețeta de ruladă cu ciocolata și chili, o prăjiură cu gust picant.
Catine.ro
Ultimele știri