Căutare Live

Lansare Meteor Press la Gaudeamus: “Executati prin infometare”, de Miron Dolot

Vineri, 25 noiembrie 2011, ora 18:00, in cadrul Targului International de Carte Gaudeamus 2011, Editura Meteor Press lanseaza volumul Executati prin infometare, de Miron Dolot.

Executati prin infometare este cea dintai carte dedicata in totalitate foametei provocate intentionat de sovietici in Ucraina anilor 1932-1933, in cursul careia se estimeaza ca au murit intre cinci si sapte milioane de oameni. Autorul cartii, care a adoptat pseudonimul de Miron Dolot (pe numele sau adevarat Simon Starow), pe atunci in varsta de 16 ani, a asistat el insusi la grozaviile de neinchipuit ale acelei perioade.

Ajuns in America, la varsta depanarii amintirilor, autorul povesteste, cu adanca durere in suflet, cele intamplate atunci in satul sau, cu familia, rudele si vecinii sai, oameni harnici, credinciosi, catalogati de regimul comunist drept „culaci" doar pentru ca aveau, unii, o casa cu acoperis de tabla, o vaca, un cal, putin pamant si refuzau sa se inscrie la colectiv.

Absurdul si grotescul isi dau mana cu tragismul si inimaginabilul. Activisti comunisti de la oras, care n-au habar de agricultura, vin sa-i invete pe tarani cum sa lucreze pamantul. Recolte indestulatoare sunt confiscate de stat, iar taranii sunt lasati sa moara de foame, spunandu-li-se ca sunt lenesi. Satenii sunt exilati, iar roadele pamantului sunt culese de oraseni. Pasarile, cainii si pisicile sunt impuscate, ca nu cumva oamenii sa fie tentati sa le manance. Oamenii ajung chiar sa se manance la propriu intre ei. Iata cum descrie autorul acea perioada:

„Impinsi de foame, oamenii mancau totul si orice, chiar alimente stricate deja - cartofi, sfecla si alte radacinoase pe care porcii refuzau in mod normal sa le manance. Mancau chiar buruieni, frunzele si coaja copacilor, insecte, broaste si melci. Nu se sfiau sa manance nici carnea cailor si vitelor bolnave. Adeseori, carnea respectiva incepuse deja sa se strice, iar cei care o mancau mureau intoxicati."

Executati prin infometare reda intr-o maniera graitoare un capitol din asa-numita „istorie incomoda", ascuns multa vreme de autoritatile sovietice si inca minimalizat de o parte a istoricilor. Un capitol ale carui pagini nu s-au scris numai in Ucraina, ci, trebuie amintit acest lucru, si in alte regiuni ale Uniunii Sovietice, inclusiv in Basarabia in 1946-1947.

Potrivit Editurii Meteor Press evenimentul de lansare a carti-document are loc vineri, 25 noiembrie 2011, de la ora 18:00 in prezenta domnilor Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei in perioada 1996-2000, Yurii Verbytskyi, Ministru-Consilier Ambasada Ucrainei la Bucuresti, Adrian Cioroianu, istoric si Ministrul Afacerilor Externe al Romaniei in perioada 2007-2008, Bedros Horasangian, scriitor.

Sursa: Hotnews

Foto: Meteor Press

“Mandrie si beton”, expozitie foto la Muzeul Taranului... Mihai Margineanu a purtat la concertul din Club Tribute un tricou pictat de fiul sau...
Parteneri
Ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. Ce este recomandat să eviți pentru a te menține sănătoasă
Cele mai recente studii au descoperit că zahărul este ingredientul alimentar care îți poate afecta sistemul imunitar. În Statele Unite ale Americii specialiștii au demarat mai multe cercetări încă de la apariția primului val de COVID-19.
Catine.ro
Ultimele știri