Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Manuscrisele lui Emil Cioran raman la menajera

Cele 35 de caiete ale lui Emil Cioran valoreaza un milion de euro.

Ce-am gasit sa fie al meu"... Iar justitia i-a dat dreptate. Mai multe manuscrise apartinand filosofului si scriitorului roman Emil Cioran vor ramane in proprietatea femeii care a facut curatenie in apartamentul acestuia din Paris, a decis vineri Curtea de Apel din Paris, potrivit Le Monde.

Simon Baulez, care se ocupa de curatat apartamente si vandut vechituri, a fost angajata, in februarie 1998, pentru a debarasa locuinta lui Emil Cioran (1911-1995) de pe Strada Odéon, din Paris. Prin contract, femeia beneficia de tot ce mai ramasese in locuinta. Cel care a angajat-o era Henry Boué, fratele si legatarul universal al lui Simone Boué, tovarasa de viata a filosofului. Simone Boue a murit in septembrie 1997, iar in timpul vietii donase manuscrisele celebrului filosof si scriitor Universitatii din Paris.

In 2005, o casa de licitatii a scos insa la vanzare mai multe manuscrise a lui Cioran, intre care si 18 caiete care reprezentau jurnalul sau intim si intelectual, patru caiete de lucru din care a iesit „Sfartecarea", trei alte caiete din paginile carora s-a nascut „Marturisiri si anateme". Manuscrisele gasite de menajera erau estimate la un pret intre 120.000 si 150.000 de euro. Universitatea din Paris a cerut suspendarea vanzarii, considerandu-se proprietara de drept a manuscriselor, si de atunci s-a luptat in justitie cu Simon Baulez.

Cea care s-a ocupat de curatenia locuintei sustine ca a gasit cele 35 de manuscrise aruncate pe jos in pivnita si a decis sa le pastreze dupa ce a aflat cine fusese Cioran.

Reprezentantii Universitatii au sustinut ca in momentul in care s-a facut predarea apartamentului caietele nu existau si ca e imposibil ca Cioran, care era atat de ordonat, sa-si fi lasat caiete in pivinita.

Insa justitia i-a dat dreptate femeii de la curatenie, cea care a salvat manuscrisele de la distrugere, si a declarat-o proprietara de drept.

Simon Baulez si-a luat in scris angajamentul de a nu vinde manuscrisele, a caror valoare se estimeaza ca a crescut pana la 1 milion de euro o data cu scandalul, decat intr-un singur lot. Anul acesta, la 8 aprilie vom sarbatori 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

Citeste si Jurnalul!

Recomandari