Manuscrisele lui Emil Cioran raman la menajera

 
+5 click pentru
galerie

Ce-am gasit sa fie al meu"... Iar justitia i-a dat dreptate. Mai multe manuscrise apartinand filosofului si scriitorului roman Emil Cioran vor ramane in proprietatea femeii care a facut curatenie in apartamentul acestuia din Paris, a decis vineri Curtea de Apel din Paris, potrivit Le Monde.

Simon Baulez, care se ocupa de curatat apartamente si vandut vechituri, a fost angajata, in februarie 1998, pentru a debarasa locuinta lui Emil Cioran (1911-1995) de pe Strada Odéon, din Paris. Prin contract, femeia beneficia de tot ce mai ramasese in locuinta. Cel care a angajat-o era Henry Boué, fratele si legatarul universal al lui Simone Boué, tovarasa de viata a filosofului. Simone Boue a murit in septembrie 1997, iar in timpul vietii donase manuscrisele celebrului filosof si scriitor Universitatii din Paris.

In 2005, o casa de licitatii a scos insa la vanzare mai multe manuscrise a lui Cioran, intre care si 18 caiete care reprezentau jurnalul sau intim si intelectual, patru caiete de lucru din care a iesit „Sfartecarea", trei alte caiete din paginile carora s-a nascut „Marturisiri si anateme". Manuscrisele gasite de menajera erau estimate la un pret intre 120.000 si 150.000 de euro. Universitatea din Paris a cerut suspendarea vanzarii, considerandu-se proprietara de drept a manuscriselor, si de atunci s-a luptat in justitie cu Simon Baulez.

Cea care s-a ocupat de curatenia locuintei sustine ca a gasit cele 35 de manuscrise aruncate pe jos in pivnita si a decis sa le pastreze dupa ce a aflat cine fusese Cioran.

Reprezentantii Universitatii au sustinut ca in momentul in care s-a facut predarea apartamentului caietele nu existau si ca e imposibil ca Cioran, care era atat de ordonat, sa-si fi lasat caiete in pivinita.

Insa justitia i-a dat dreptate femeii de la curatenie, cea care a salvat manuscrisele de la distrugere, si a declarat-o proprietara de drept.

Simon Baulez si-a luat in scris angajamentul de a nu vinde manuscrisele, a caror valoare se estimeaza ca a crescut pana la 1 milion de euro o data cu scandalul, decat intr-un singur lot. Anul acesta, la 8 aprilie vom sarbatori 100 de ani de la nasterea lui Emil Cioran.

Citeste si Jurnalul!facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE