Live acum
Prime Time 20:30Film: Jaf in stil italian

Michel Houellebecq: “Cultura romana recapata locul care ii corespunde in Europa”

Premiile Niram Art 2011, desfasurate in acest weekend la Madrid, au adus in atentia publicului spaniol mari personalitati ale culturii romane. Evenimentului a fost organizat de Editura si Revista Niram Art, in colaborare cu Universitatea Complutense si Centrul Cultural al Armatei Madrid si s-a desfasurat la Cazinoul Militar din capitala Spaniei.

Emil Constantinescu, fostul presedinte al Romaniei a fost distins cu Marele Premiu Niram Art, Trofeul Ambroise Vollard. In cadrul discursului sau, Emil Constantinescu a facut referire la intelectualii romani si la aportul pe care l-au adus culturii universale, se arata intr-un comunicat remis presei de catre Defeses Fine Arts PR Agency, Madrid.

Scriitorul francez Michel Houellebecq a fost distins cu Marele Premiu Niram Art Trofeul Mihail Sebastian. "Primul premiu pe care l-am primit ca scriitor purta numele poetul roman Tristan Tzara. Este o bucurie pentru mine sa primesc acum un trofeu cu numele altui mare roman. In seara aceasta am cunoscut la Madrid o grupare de artisti si scriitori romani de amploarea celei din Parisul interbelic. Ma bucur ca dupa o lunga dictatura, cultura romana recapata locul care ii corespunde in Europa", a afirmat Michel Houellebecq in fata publicului spaniol.

Fostul ministru al Culturii din Spania, poetul Cesar Antonio Molina a primit Marele Premiu, Trofeul Tristan Tzara. Premiul a fost ridicat de scriitoarea, jurnalista si criticul literar, Mercerdes Monmany, sotia lui Cesar Antonio Molina. "Mari personalitati ale culturii universale sunt originare din Romania. Emil Cioran, Mihail Sebastian, Mircea Eliade si Constantin Brancusi sunt doar cativa dintre romanii care au creat opere de o inestimabila valoare si fata de care simt o profunda admiratie", a afirmat Mercedes Monmany.

Premiul Niram Art pentru Literatura a fost acordat scriitorului roman Stefan Mitroi, Premiul Niram Art pentru Poezie autorului Eran Eisen din Israel, iar scriitorul spaniol Diego Vadillo Lopez a fost distins cu Premiul pentru Manuscris, pentru romanul "La cumparaturi in Tzara", al carui personaj principal este poetul roman Tristan Tzara.

Sursa: Antena3.ro

Recomandari