O premiera la Festivalul "George Enescu": concursul de violoncel

De-a lungul anilor, Concursul International George Enescu a constituit o veritabila rampa de lansare pentru numerosi tineri muzicieni din toata lumea. Multi dintre laureatii sai au devenit adevarate staruri ale pianisticii si violonisticii mondiale, ca si ale artei lirice internationale.

Editia din acest an lanseaza o noua competitie, cea de violoncel. Numarul mare de concurenti este o dovada a prestigiului de care se bucura concursul in intreaga lume, aspirantii la glorie stiind ca laurii unei competitii de asemenea anvergura le pot deschide drumul spre consacrarea pe marile scene de concert.

Din juriu fac parte violoncelistii Marin Cazacu (Romania), Frans Helmerson (Suedia), Arto Noras (Finlanda), Vladimir Malinovski (Rusia) si Colin Carr (Anglia), cu totii adevarati maestri ai arcusului violoncelului. Presedintele juriului va fi desemnat prin tragere la sorti pe 3 septembrie, cand va incepe si concursul.

Prima etapa eliminatorie, in urma careia din cei 50 de candidati vor ramane in concurs doar 12, se va desfasura in perioada 3-5 septembrie la Sala Mica a Ateneului Roman. Tot aici va avea loc si a doua etapa eliminatorie, pe 6 septembrie, cand juriul va selecta, pentru semifi nala din 7 septembrie, doar sase concurenti. Dintre acestia, primii trei clasati vor intra in fi nala concursului care va avea loc pe 9 septembrie, de la ora 17, in sala George Enescu de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucurestii.

In finala, candidatii vor trebui sa interpreteze un concert pentru violoncel si orchestra, ei putand alege intre Concertul in si minor op. 104 de Dvořàk, Concertul in mi minor op. 85 de Elgar, Simfonia concertantaop. 8 de Enescu si Concertul nr. 1 op. 107 de Sostakovici.

Cei trei finalisti vor fi acompaniati de Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, dirijata de Radu Popa, repetitiile urmand a avea loc pe 8 septembrie, intre orele 17 si 20, tot la sala George Enescu a conservatorului bucurestean.

Cei 50 de concurenti provin din tari de pe intreg mapamondul, majoritari fiind europenii (32), din Asia participand 16 concurenti. Romania intra in concurs cu noua violoncelisti, fiind urmata de Coreea si Coreea de Sud (fi ecare cu cate sase). Italia, Germania si Polonia au cate patru reprezentanti, iar Belgia si China cate doi. Din Franta provin trei participanti, pentru ca Bulgaria, Cehia, Israel, Japonia, Noua Zeelanda, Olanda, Rusia, Serbia, Spania si Statele Unite ale Americii sa fi e reprezentate de cate un singur concurent.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Ultimele știri