Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Comorilor

Orchestra Nationala Radio va deschide Festivalul International "Timisoara muzicala" organizat de Filarmonica "Banatul"

Editia a XXXV-a a Festivalului International „Timisoara muzicala” organizat de Filarmonica „Banatul”, ce se va desfasura in perioada 29 aprilie - 29 mai 2010, isi propune sa aduca in atentia publicului concerte si recitaluri de muzica clasica, prime auditii absolute, precum si programe care sa atraga iubitorii de jazz sau de poeziile lui Arghezi si Borges

Concertul de deschidere reprezinta un eveniment in sine, care marcheaza readucerea Orchestrei Nationale Radio pe scena Filarmonicii „Banatul" Timisoara, dupa 28 de ani.

Concertul va avea loc joi, 29 aprilie a.c., ora 19:00, in Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul" Timisoara, sub bagheta dirijorului Jin Wang si il va avea ca solist pe pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Programul va cuprinde Rapsodia I de Enescu, Concertul nr.2 in fa minor pentru pian si orchestra, op.21 de Chopin si Simfonia a II-a de Rahmaninov.

Pianistul Horia Mihail, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene, iar in Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. A sustinut recitaluri in diverse formule alaturi de artisti cunoscuti ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. Dupa ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii si membru al cunoscutei formatii Romanian Piano Trio, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma, cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate. In fiecare vara este invitat ca profesor la festivalul international de la Tanglewood, organizat de Boston Symphony Orchestra in colaborare cu Boston University.

Dirijorul Jin Wang este un artist care are la activ peste 600 de concerte sustinute la pupitrul unor orchestre europene cunoscute, ca orchestrele simfonice radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, Filarmonica Regala din Liverpool, Orchestra Filarmonica Toscanini (Italia), Orchestra Simfonica din Praga (FOK), filarmonicile din Helsinki, Bergen, Stockholm, precum si la pupitrul orchestrelor nationale din Taiwan, China, Singapore, Coreea, Japonia etc. Concertele sau spectacolele de opera dirijate de Jin Wang au prilejuit intotdeauna comentarii entuziaste ale publicului prezent in numar neobisnuit de mare, ale muzicienilor cu care a colaborat si ale presei de specialitate. O alta latura a activitatii sale este si aceea de compozitor - Suitele „Impresii din Tibet" sau lucrarile recente: „Variatiunile Nokia","Würzburg Night-watchman", „New Year Hymn","Song from the Roof of the World" cuceresc publicul european si nu numai.

Comunicat de presa Orchestrele si Corurile Radio

Recomandari