Căutare Live

S-a intamplat pe 2 iulie! A murit domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare

Stiati ca intr-o zi de 2 iulie a anului 1961 s-a sinucis scriitorul american Ernest Hemingway? Sau ca in 1853 armata rusa invadat Principatele Romane provocand inceputul Razboiului din Crimeea, tot intr-o zi de 2 iulie? Ori domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, a murit tot la aceasta data in 1504? Mari batalii, decizii capitale pentru omenire, crime, mari descoperiri, catastrofe, nasterea sau moartea unor personalitati care au schimbat lumea, toate s-au petrecut intr-o asemenea zi. Aflati mai jos mai multe despre evenimentele care au influentat fata Terrei si s-au intamplat intr-o zi de 2 iulie!

133 - Prima mentiune a Daciei Porolissensis, intr-o diploma militara a imparatului Hadrian, descoperita in ruinele castrului roman de la Gherla.

1494 - Tratatul de la Tordesillas, prin care cuceririle din Lumea Noua erau impartite intre Spania si Portugalia, a fost ratificat de spanioli.

1504 - A incetat din viata Stefan cel Mare, domn al Moldovei intre anii 1457 si 1504.

1566 - A murit astrologul francez Michel Nostradamus.

1644 - A avut loc Batalia de la Marston Moor in care fortele Parlamentului au obtinut o victorie decisiva impotriva regalistilor, in cadrul Razboiului civil din Anglia.

1679 - Europenii condusi de Daniel Greysolon de Du Luth au descoperit izvoarele fluviului Mississippi.

1698 - Thomas Savery a brevetat primul motor cu aburi.

1714 - S-a nascut compozitorul si cantaretul Christoph Willibald Gluck, precursor al clasicismului vienez si mare reformator al operetei.

1776 - Congresul Continental American a adoptat o rezolutie prin care a intrerupt toate legaturile cu Regatul Marii Britanii.

1777 - Vermont a devenit primul stat american care a abolit sclavia.

1778 - A incetat din viata scriitorul francez Jean Jacques Rousseau.

1823 - Fortele loialiste portugheze au fost invinse in provincia Bahia. A fost sfarsitul dominatiei Portugaliei in Brazilia.

Citește și
pacient si doctor la control de ureche
Îl durea urechea și a mers la medic, dar a avut o surpriză uriașă când a aflat ce are, de fapt. Peste ce au dat doctorii
Îl durea urechea și a mers la medic, dar a avut o surpriză uriașă când a aflat ce are, de fapt. Peste ce au dat doctorii
bebelus stand pe telefonul mobil
O mamă și-a lăsat bebelușul de doi ani să se joace pe telefon, dar a făcut o descoperire neașteptată. Ce s-a întâmplat
O mamă și-a lăsat bebelușul de doi ani să se joace pe telefon, dar a făcut o descoperire neașteptată. Ce s-a întâmplat
femeie in rochie rosie band vin
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
O tânără a ieșit la o întâlnire cu un tip. După 5 minute, ceva neașteptat s-a întâmplat. Femeia a dezvăluit totul, fără reținere
Mai multe articole

1838 - A aparut, la Brasov, revista culturala "Foaie pentru minte, inima si literatura", sub conducerea lui George Baritiu.

1839 - 53 de sclavi africani s-au revoltat si au preluat control asupra vasului Amistad.

1853 - Armata rusa a invadat Principatele Romane cu intentia de a ajunge in Imperiul Otoman provocand inceperea razboiului din Crimeea.

1862 - S-a nascut Sir William Bragg, fizician si matematician, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1915.

1871 - Regele Victor Emmanuel al II-lea al Italiei a ocupat Roma de la Statul Papal.

1877 - S-a nascut poetul si romancierul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1946.

1881 - Presedintele SUA, James A. Garfield, a fost ranit prin impuscare de Charles J. Guiteau. A murit pe 19 septembrie din cauza unei infectii provocate la rani.

1888 - Ion Luca Caragiale a fost numit director al Teatrului National din Bucuresti.

1893 - S-a nascut Luca Ion Caragiale, poet roman, fiul lui I.L.Caragiale si fratele lui Mateiu Caragiale.

1897 - Omul de stiinta italian Guglielmo Marconi a primit, la Londra, patentul pentru inventarea radioului.

1900 - Primul zbor cu un zepelin a avut loc deasupra Lacului Constance.

1914 - A incetat din viata scriitorul Emil Garleanu.

1926 - S-a nascut la Lisa, judetul Brasov, scriitorul si publicistul Octavian Paler.

1929 - S-a nascut Imelda Marcos, sotia dictatorului filipinez Ferdinand Marcos.

1930 - A venit pe lume Carlos Menem, fost presedinte al Argentinei intre 1989 si 1999.

1934 - A fost asasinat in inchisoare, din ordinul lui Hitler, oficialul nazist Enerst Rohm, care fusese arestat in timpul "Noptii Cutitelor Lungi".

1937 - Pilotii americani Amalia Earhart si Fred Noonan, care au incercat sa zboare in jurul lumii, au fost dati disparuti deasupra Oceanului Pacific.

1940 - Liderul indian pro-independenta, Subhas Chandra Bose, a fost arestat si inchis la Calcutta.

1941 - A murit George Valentin Bibescu, pilot roman.

1951 - S-a nascut Gheorghe Visu, actor roman de teatru si film.

1961 - S-a sincucis prin impuscare Ernest Hemingway, scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1954.

1964 - Presedintele american Lyndon Johnson a promulgat Legea Drepturilor Civile, care a conferit drepturi populatiei de culoare si a incheiat perioada de segregare rasiala in locurile publice.

1966 - Armata franceza a efectuat primul test nuclear in atolul Mururoa, din Oceanul Pacific.

1976 - A cazut Republica Vietnamului de Sud. Nordul Comunist a realizat reunificarea prin forta si a proclamat Republica Socialista a Vietnamului.

1977 - A decedat Vladimir Nabokov, scriitor american de origine rusa.

1986 - Doi demonstranti, Rodrigo Rojas si Carmen Gloria Quintana, au fost arsi de vii de o patrula a armatei chiliene in timpul unei demonstratii impotriva guvernarii dictatoriale a lui Augusto Pinochet.

1986 - S-a nascut actrita americana Lindsay Lohan.

1989 - A murit politicianul comunist sovietic Andrei Gromiko.A fost ministru de externe al URSS (1957 - 1985) si presedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS (1985 - 1988).

1992 - A avut loc, la Putna, canonizarea voievodului Stefan cel Mare si Sfant.

1994 - A fost ucis fotbalistul columbian Andres Escobar, fiind victima unui suporter care l-a acuzat de faptul ca a marcat un autogol in timpul Word Cup 1994, intr-un meci cu SUA.

2000 - Vicente Fox Quesada a fost ales presedinte al Mexicului din partea Partidului Actiunea Nationala. Este primul sef de stat mexican care nu a face parte din Partidul Revolutionar Institutional in dupa mai mult de 70 de ani de conducere.

2001 - A fost implantata prima inima artificiala din lume.

2002 - Multimiliardarul american Steve Fossett a devenit primul om care a reusit sa efectueze singur inconjurul lumii in balon, fara escala.

2005 - La Londra si in alte orase au avut loc concertele maraton Live 8, destinate sa aduca in prim-plan problema saraciei din Africa, cu doar 3 zile inainte de debutul summit-ului G8 de la Edinburgh.

2008 - Ingrid Betancourt a fost eliberata de gherilele Fortele Armate Revolutionare din Columbia. A fost rapita in timpul campaniei sale electorale si tinuta ostatica timp de sase ani de Fortele Armate Revolutionare din Columbia.

2010 - Un camion care transporta petrol a explodat in Republica Democratica Congo, provocand moartea a cel putin 230 de oameni.

2011 - A decedat politicianul Itamar Franco, fost presedinte al Braziliei (1992-1994).

Ultimele știri