Simboluri ale comunismului, expuse la Iasi

Expozitie inedita la Iasi! Exploatand izul de nostalgie pentru vremurile trecute, iz ce strabate tara in lung si-n lat in ultimul timp, organizatorii unei galerii din Iasi s-au gandit sa aduca in fata vizitatorilor simboluri ale perioadei comuniste. La Galeria de Arta Grand Hotel din Iasi, colectionarii Eugen Saveliu si Ion Crasmareanu au expus o parte din piesele colectiilor de obiecte pe care le-au strans in decursul anilor, mai precis dintre cele legate de activitatile pionierilor si ale soimilor patriei.

Pentru cei tineri, care ar putea sa nu stie, pionierii erau selectati sa faca parte din organizatiile scolare comuniste dintre elevii destoinici, "soimii patriei" provenind din randurile copiilor de gradinita. In ambele organizatii aspirantii trebuiau sa aiba "dosarul" curat. Adica sa fie dintre cei cu origini sanatoase, sa nu se traga din mosieri, in general din "clasele exploatatoare". Cel mai nimerit era sa provina dintr-o familie de muncitori, sa nu aiba nota scazuta la purtare si asa mai departe. Organizati in detasamente, dotati cu tobosar, gornist, comandanti de grupa, acestia erau in permanenta gata de "asalt" catre "zarile" cele mai inalte ale societatii socialiste multilateral dezvoltate.

In vitrinele neincapatoare ale expozitiei moldovene pot fi admirate: steaguri rosii si tricolore cu insemnele Organizatiei Pionierilor din Republica Socialista Romania, reviste pionieresti - Cutezatorii, Luminita, Start spre viitor si Caleidoscop pionieresc, o uniforma pioniereasca si una de soim al patriei, cu tot cu accesorii - basca, centura, cravate, trese si petlite, o goarna, o toba pioniereasca, insigne si multe alte simboluri de atunci pe care le vom trece pe rand in revista.

O diploma - Tabara de pionieri si scolari Stupini acorda locul I unui pionier pentru excelentele poezii patriotice recitate. Fotografii cu pionieri cu cravatele fluturand in vant. Insigne: Tot inainte, Pionier sanitar, Patrula scolara, Pionier de frunte, Meritul pionieresc, Pionier filatelist, Fruntas in intrecere. Carnete de membru UTC - sectia politica a UM 04525 sau a organizatiei UTM Iasi. Statutul organizatiei de pionieri, Albumul Palatului Pionierilor si Soimilor Patriei.

Vechi numere matricole pe care le aveau in mod obligatoriu toate scolile din acele vremuri, pentru un soi de evidenta si consemnare a fiecaruia dintre elevi. Coltul soimului: pe langa echipamentul complet de care deja am amintit, cu nelipsitul chipiu albastru, camasa portocalie si cravata rosie cu dungi tricolore, o Carte a Soimilor patriei. De asemenea, o insigna: Educatoare evidentiata. SI nu in ultimul rand un steag rosu pe care e scris Organizatia Soimii Patriei Romania.

Inedita din capul locului, expozitia se bucura de mare suces: pe tineri ii distreaza, unii neintelegand prea bine despre ce e vorba, iar batranilor le starneste nostalgia, o nostalgie a tineretii si a vremurilor bune, multi dintre ei fiind surprinsi plangand in fata exponatelor cu mare valoare sentimentala.

Citeste si Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

Parteneri
Fusilli cu somon și mazăre. Rețetă simplă de paste
Descoperă o rețetă simplă, dar gustoasă, de paste pe care o poți prepara pentru un prânz în familie sau pentru o cină ușoară. Rețeta de fusilli cu somon și mazăre va fi cu siguranță pe placul tuturor.
Catine.ro
Ultimele știri