Spectacol de dans pe muzica de Bach la Festivalul "George Enescu"

In programul Festivalului "George Enescu" este inclus si un spectacol de dans realizat pe muzica lui Johann Sebastian Bach: "Noche Bach" – creatie coregrafica semnata Gigi Caciuleanu si interpretata de trupa Companiei Nationale de Balet din Chile "El Banch".

Cele cinci reprezentatii (doua la Bucuresti - 4 si 5 septembrie s si cate una la Sibiu - 7 septembrie, Cluj-Napoca - 9 septembrie si Timisoara - 11 septembrie) au loc si sub sigla "Intalnirile JTI", program de promovare a marilor valori culturale internationale si care este pentru a treia oara partener al Festivalului Enescu.

"Noche Bach" va fi prezentat, in Capitala, la Sala Mare a Teatrului National. La aceasta apreciata creatie coregrafica a lucrat si apropiatul colaborator al lui Caciuleanu, Dan Mastacan (scenografie si lumini), dar si Leonel Navarete si Monica Ruiz (costume).

Alegerea muzicii lui Bach pentru a fi dansata de balerini este motivata de Gigi Caciuleanu prin faptul ca el resimte muzica lui Johann Sebastian Bach ca pe o "matematica senzuala". Spectacolul are doua parti: "Conciertos" si "Cantico". Marele dansator si coregraf spune ca "Conciertos" este "un angrenaj de corpuri, un grup de personalitati, un mecanism ale carui elemente constiente si creative sunt dansatorii, corpuri plamadite din umbra si lumina - cele doua laturi gemene ale sufletului".

Referindu-se la "Cantico", maestrul afirma ca dansul si cantul sunt proiectii, prelungiri naturale ale corpului. "Cantico" este "o piesa de teatru coregrafic, dar si o inlantuire de introspectiuni spirituale, un cant dansat, inspirat din senzualitatea Cantarii Cantarilor si din nevoia de a se destainui Fiintei Supreme, singura capabila sa conecteze ceea ce este profund personal cu infinitul universal, subiectivul cu obiectivul, astralul cu biologicul", spune Caciuleanu. Sub influenta acestor ganduri, ansamblul de balet va ademeni privirea si simtul afectiv al publicului.

Solista in spectacol va fi balerina Kana Nakao, supranumita "Julieta Baletului National Chilian", care a declarat: "Cat timp voi putea dansa cu Gigi Caciuleanu, dansez".

Citeste continuarea articolului in Jurnalul!

Foto: Karin Pozo

Ultimele știri