Live acumiUmor
Prime Time 20:00iUmor

The Rolling Stones: 57 de ani de la primul concert susținut de trupă

Astăzi, 12 iulie 2019, se împlinesc 57 de ani de la primul concert al trupei The Rolling Stones, susținut la Marquee club din Londra.

Astăzi, 12 iulie 2019, se împlinesc 57 de ani de la primul concert al trupei The Rolling Stones, susținut la Marquee club din Londra.

Povestea trupei britanice The Rolling Stones începe în 1960, când Mick Jagger și Keith Richards – care se cunoșteau din copilărie, fiind colegi la Școala primară din Dartford Maypole County – s-au reîntâlnit prin intermediul lui Dick Taylor, care era coleg la Școala de Arte cu Keith Richards. Mick Jagger studia la School of Economics din Londra și cânta cu Dick Taylor în trupa Little Boy Blue & The Blues Boys. Celor doi li s-a alăturat Keith Richards, iar în 1961 l-au cooptat pe Brian Jones, care cânta la saxofon și clarinet.

Primul lor concert a avut loc la întămplare, la Marquee Club, aflat la 165 pe Oxford Street, la Londra. Jagger mergea acolo frecvent îi înlocuia pe unii din cântăreții trupelor care nu puteau să ajungă la concert.

În fiecare seară de joi, aici cânta Blues Incorporated, o trupă deja faimoasă, condusă de Alexis Korner. Aceștia primesc o ofertă de a cânta mai multe piese la BBC Radio Jazz Club într-o joi, iar managerului de la Marquee, Harold Pendleton, nu i-a picat bine și i-a transmis lui Korner că „dacă plecați joia asta pentru transmisia radio, nu vă garantez că joia viitoare mai aveți concert aici”.

Pentru a împăca și BBC-ul și pe Pendleton, Korner i-a rugat pe bunii săi prieteni Mick Jagger, Ian Stewart, Keith Richards și Brian Jones să cânte în locul lui la Marquee. Managerul clubului a acceptat schimbarea.

Tot atunci a trebuit ca băieții să își aleagă un nume de trupă. Aceștia și-a luat numele The Rolling Stones, inspirându-se din titlul piesei ‘”Rollina’ Stones Blues”, interpretată de Muddy Waters.

Nu toți cei din trupă au rezonat cu numele, atfel că Ian Stewart a afirmat că „ este un nume groaznic, sună ca numele unei trupe irlandeze sau cam așa ceva care trebuia să cânte la Savoy”.

Pe 11 iulie, Jazz News anunța oficial că o trupă numită The Rolling Stones va cânta în locul celor de la Blues Incorporeted.

Mick Avory nu a mai participat la concertul din 12 iulie 1962, și nimeni nu își aduce aminte cine a fost atunci la baterie. După șase luni, Charlie Watts va fi convins să se alăture trupei.

Prima declarație de presă a lui Jagger a apărut în Jazz News înaintea concertului de la Marquee și a sunat cam așa: „Sper că nu cred că suntem vreo trupă de Rock`n Roll”.

La scurt timp după concertul de debut, Dick Taylor a fost înlocuit de Bill Wyman, iar în locul lui Mick Avory a venit Charlie Watts. Timp de opt luni membrii trupei au cântat în clubul Crawdaddy, unde au fost remarcați de Andrew Loog Oldham, care a devenit managerul trupei. Curând ei au semnat un contract cu Decca Records și au lansat primul single — ”Come On”, un cover după Chuck Berry, iar în 1964 au lansat primul hit — ”Not Fade Away”.

În același an, lansează primul album, ”Rolling Stones”, după care au efectuat un turneu în SUA și au lansat single-ul ”Tell Me (You’re Coming Back)”, care ajunge pe primul loc în topurile americane. Doi ani mai târziu, în 1966, lansează albumul ”Aftermath”.

În 1968, managerul Oldham este înlocuit de Allen Klein, iar trupa începe să promoveze un nou sound. În vara anului 1969 Brian Jones moare, în locul lui vine în trupă Mick Taylor. Rolling Stones pleacă într-un nou turneu în SUA și lansează în această perioadă ”Sympathy for the Devil”.

Anul 1970 marchează un nou început — înființarea propriei case de discuri, Rolling Stones Records, asimilată de Atlantic Records. Tot în acel an Mick Jagger a jucat în filmul ”Performance” (sub regia lui Nicolas Roeg) și s-a căsătorit cu modelul Bianca Perez Morena de Macias. Primul album lansat de la propria casă de discuri este ”Sticky Fingers”.

În anii ’70, toți membrii trupei au început proiecte solo, reunindu-se în 1978, pentru a înregistra ”Some Girls”. Următorul disc de succes a fost ”Tattoo You”. Albumul ”Undercover”, apărut în 1983, deja fusese sursă de conflict între Jagger și Richards care vedeau diferit stilul muzical pe care trupa avea să-l urmeze. După lansarea albumului ”Flashpoint”, Bill Wyman pleacă din trupă. În 1994, trupa revine pe piața muzicală, cu basistul Darryl Jones.

La 17 iulie 2007, trupa britanică a susținut un concert la București, pe stadionul ”Lia Manoliu”, pentru care s-au vândut mai mult de 56.000 de bilete. Concertul s-a înscris în turneul european ”A Bigger Bang” care a trecut prin orașele Werchter, Nijmegen, Newport, Isle of Wight, Frankfurt, Paris, Lyon, Barcelona, San Sebastian, Lisabona, Madrid, Almeria, Roma, Budva, Belgrad, București, Budapesta, Brno, Varșovia, Sankt Petersburg, Helsinki, Goteborg, Copenhaga, Oslo, Lausanne, Dusseldorf, Hamburg, Dublin, Londra.

Membrii actuali ai trupei sunt Mick Jagger (voce, chitară, bas, clape, percuție), Keith Richards (chitară, bas, clape, voce, percuție), Charlie Watts (tobe, percuție), Ronnie Wood (chitară, bas, saxofon, tobe, voce).

În iunie 2010, a apărut DVD-ul ”Stones In Exile”, iar în octombrie același an a fost lansată ediția limitată a pieselor de pe viniluri, remasterizate ”Box Set Collections”. Anul următor a apărut ”Some Girls” Super Deluxe Box Set.

În 2013, Rolling Stones a plecat în turneul ”14 On Fire”, susținând concerte la Tokyo, Macau, Abu Dhabi, Australia, Noua Zeelandă. Anul 2014 este anul în care trupa pleacă în ”#STONESONFIRE ASIA PACIFIC TOUR”.

Anul 2015 este foarte plin pentru membrii trupei — în martie au anunțat turneul ”ZIP CODE-15 City North American Stadium tour”, în aprilie au lansat DVD-ul ”From The Vault: The Marquee — Live in 1971”, iar pentru luna iunie este prevăzută relansarea ”Sticky Fingers”, conform site-ului www.rollingstones.com.