Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Vasile Muraru: "Am dat lapte batut ca sa imprumut «Cei trei muschetari»"

Fratele siamez al lui Nae Lazarescu in ale umorului,Vasile Muraru, s-a dat in vant dupa citit de cand era un copil de taran. In comuna lui din Neamt imprumuta carti de la oricine, doar-doar o citi toata ziua

De altfel o uimea si pe mama lui, care-l vedea ore lungi cu un manual de la scoala fara sa-si dea seama ca sub cartea de invatatura Vasile ascunsese romanul "Winetou". "Am imprumutat de la un vecin «Cei trei muschetari» si i-am dat omului niste lapte batut obtinut de la vacuta noastra. Eu ma duceam cu vaca la pascut si citeam la umbra copacului carti cu vietile actorilor. M-a fascinat cartea despre destinul marelui Constantin Tanase.

Mi-am facut si o biblioteca acasa, de se mirau satenii ca un pui de taran are atatea carti. Pofta mea de citit a continuat si la liceul din Piatra Neamt.

In primele luni luam note de 10, dar cand am deprins drumul spre biblioteca cu carti de literatura am lasat-o mai domol cu invatatura. Si eu, si Nae le avem pe-astea cu cititul". De altfel, la liceul Petru Rares din Piatra Neamt Vasile a dat primele semne ale talentului actoricesc, imita teribil marile vedete, pe Caragiu, pe Dem Radulescu. S-au prapadit elevii de ras cand Vasile Muraru a citit lectia de limba rusa cu glasul Bibanului.

De altfel acesta era visul cel mai roz al concurentului la Facultatea de Teatru Vasile Muraru: pana sa fie admis pe listele de viitori studenti,Vasile muncea la fan la el in comuna din Neamt si seara se ruga in genunchi in spatele casei "Doamne, ajuta-ma sa ajung la clasa Bibanului!" Si ruga i s-a implinit, a studiat teatrul sub bagheta marelui actor si profesor Dem Radulescu.

Vasile Muraru a si castigat concursuri de arta teatrala interpretand rolul unui infometat care nu avea merinde in excursie si culegea cojile de salam de la ceilalti turisti, o perla de actorie intr-o sceneta scurta.

Repartizat la teatrul din Satu Mare dupa terminarea facultatii, Muraru i-a cucerit pe sefii de la Revista si prin stradania lui Arsinel si a directorului Dinescu a fost admis la teatrul Tanase, unde a jucat fara leafa pana la definitivarea actelor.

Primul pe care l-a intalnit pe culoarele revistei a fost Nae Lazarescu si destinul i-a reunit in cuplul de haz atat de indragit de zeci de ani. L-a ajutat sau l-a impiedicat in viata ditamai nasul cu care este cadorisit Vasile Muraru? "Cand ma intalneam cu fetele imi acopeream nazonele cu bratul de rusine.

La teatrul din Piatra Neamt, Valentin Uritescu m-a incurajat spunandu-mi ca in cariera voi avea si atuuri de la nasul asta gabaritic. Culmea, intr-un meci de fotbal de distractie am marcat un gol cu nasul."

Sursa: jurnalul.ro

Recomandari