Fanatici calca pe carbuni incinsi, zei vechi prabusindu-se peste multimi incrincenate, ginditori care masoara umbra planetelor, ultimii preoti ai lui Zeus si primii episcopi, soldati romani si parabalani, bratul armat al crestinismului de la inceputuri. Lumea din "Agora" este, de fapt, o ciocnire spectaculoasa dintre lumi.
In secolul IV dupa Hristos, Alexandria avea, inca, o viata culturala bogata si cea mai mare biblioteca din lume. Frumoasa filosoafa Hypatia preda cursuri de matematica si cerceta cerul ca sa afle daca Pamintul se roteste, ce forma are si de ce nu cad oamenii cu capul in jos, imprastiati prin Cosmos.
"Talibanii" din Antichitate
Armonia Hypatiei si a fabuloasei cetati e amenintata de conflictele dintre crestini si paginii adoratori ai zeitatilor greco-romane, apoi dintre crestini si evrei. "Agora" este un film istoric, dar cu trimiteri grave la prezent.
Razboiul tuturor timpurilor, spune filmul lui Alejandro Amenabar (Oscar pentru "Marea dinauntru"), nu este cel dintre credinciosi si necredinciosi, ci dintre fiinta ginditoare si fanatism. "Povestea se desfasoara in antichitate, dar face aluzie la talibani, la razboiul contra terorii si la distrugerea Muzeului National al Irakului", comenta "The Guardian".
Citeste integral articolul Mariei Andries pe gsp.ro
Hilary Swank: “Mi-a fost greu sa ma ingras aproape sapte kg. A trebuit sa renunt la sport”... Cineastul Mario Monicelli s-a sinucis aseara la 95 de ani...