Un zugrav a devenit sfânt al Bisericii Ortodoxe Române! Preacucernicilor și înaltpreafericiților, să ne aplecăm asupra lui PÂRVU ZUGRAVUL!

Preacucernicilor și înaltpreafericiților, să ne aplecăm asupra lui PÂRVU ZUGRAVUL, noul sfânt în Calendarul Creştin-Ortodox! 

Preacucernicilor și înaltpreafericiților, să ne aplecăm asupra lui PÂRVU ZUGRAVUL, noul sfânt în Calendarul Creştin-Ortodox! Îl vom prăznui la începutul lui Gustar, adică pe 7 ale lunii august.

Cum a ajuns un zugrav, care nici măcar nu-i Meșterul Manole, canonizat?

CITEȘTE ȘI: Le-ai aruncat până acum şi n-ai ştiut la ce să le foloseşti! N-aveai idee cât de UTILE sunt CALENDARELE VECHI!

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima şedinţă de lucru, din zilele de 4 şi 5 iulie, solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735).

Sfântul Cuvios Pafnutie, scriu letopisețele, că a fost un meşter genial, peste calfe și zidari, care a trăit în Ţara Românească la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. De-a lungul vieţii lui lumești, Pârvu Mutu a fost pictorul de curte al Cantacuzinilor. A mânuit pensulele mai ceva ca Messi mingile! Bisericile Cotroceni, Filipeştii de Pădure, Măgureni, Lespezi, Colţea, Sinaia, Fundenii Doamnei sunt o parte din capodoperele sale.

A dăscălit noilor generaţii de pensulari, iar când a ajuns la bătrâneţe, sleit de vlagă, s-a retras la Mănăstirea Robaia, vatră monahală în care îşi doarme somnul de veci. Pârvu Pârvescu şi-a câştigat porecla de „Mutu” din cauza greutăţii în vorbire şi datorită legământului de tăcere pe carel respecta cu sfințenie.

Mut, zugrav și cuvios, Panufrie va fi pomenit în acatiste de fetele bătrâne și în rugăciunile ieromonahilor, monahilor și monahiilor!

*Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare!

Ultimele știri