Antena Căutare

Bob Dylan, primul muzician din istorie distins cu un Nobel pentru Literatură, nu va participa la ceremonia de acordare a premiului

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatura, starul american Bob Dylan, a anunţat oficial că nu va participa la ceremonia de acordare a premiului de la Stockholm.

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatura, starul american Bob Dylan, a anunţat oficial că nu va participa la ceremonia de acordare a premiului de la Stockholm.

Academia Suedeză, instituţia care atribuie premiile Nobel, a anunţat că a primit ”o scrisoare personală” în care artistul american a spus că nu poate să participe la ceremonia din decembrie ”din cauza unor angajamente preexistente”.

În aceeaşi scrisoare, spun reprezentanţii Academiei Suedeze, Bob Dylan s-a declarat ”extrem de onorat” pentru premiul ce i-a fost atribuit şi a spus că i-ar fi plăcut să primească în persoană această distincţie.

Artistul american are obligaţia de a susţine un discurs de acceptare a premiului Nobel până în luna iunie.

Bob Dylan, în vârstă de 75 de ani, nu este primul laureat al acestui trofeu prestigios care nu se prezintă la ceremonia de înmânare a premiilor Nobel.

Harold Pinter şi Doris Lessing, laureaţi ai Nobelului pentru literatură în 2005 respectiv în 2007, se află printre scriitorii care nu au participat la acest eveniment.

”Premiul le-a aparţinut în continuare lor, aşa cum şi cel din 2016 îi aparţine lui Bob Dylan”, a precizat Academia Suedeză într-un comunicat.

”Aşteptăm cu interes discursul lui Bob Dylan de acceptare a premiului Nobel, pe care el va trebui să îl ţină - este singura cerinţă - într-un interval de şase luni începând din 10 decembrie 2016”, a precizat Academia Suedeză.

Legendarul cântăreţ folk american Bob Dylan a devenit primul cântăreţ din lume care a câştigat premiul Nobel pentru literatură, pe 13 octombrie 2016, pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.

Deşi fanii şi colegii de breaslă ai artistului american l-au felicitat în număr mare pentru câştigarea premiului, artistul, în vârstă de 75 de ani, nu a vorbit în mod public despre acest trofeu prestigios până la sfârşitul lunii octombrie, când a acordat un interviu pentru The Telegraph, în care a spus că apreciază foarte mult această distincţie literară.

În mod tradiţional, toţi laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi în fiecare an să participe la o ceremonie de înmânare a premiilor, la Stockholm, în Suedia, pe 10 octombrie - data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Trofeele sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei, iar laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet oficial.

Bob Dylan are statutul unei legende. Influenţa lui asupra muzicii contemporane este profundă, iar el este obiectul unui flux constant de ”literatură secundară”, reprezentând sursa de inspiraţie principală pentru numeroşi scriitori.

Prin versurile sale, publicate în volume sau transpuse pe muzică, Bob Dylan a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Majoritatea compoziţiilor sale au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.

Băieţii de la Carla's Dreams au concurenţă?! A apărut trupa The Motans, tot din Republica Moldova şi cu acelaşi sound. A... De data asta, e pe bune! Snoop Dogg vine în România. Când va concerta artistul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 15 noiembrie 2024. Andrei Urs și Vlad Condurache au câștigat suma de 15000 de lei Vineri, 15.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x