Potrivit partii vatamate, spotul de promovare a campaniei a fost difuzat fara ca aceasta sa cesioneze drepturile de autor si conexe asupra piesei "Zece" si fara sa-si fi dat acordul scris in vederea folosirii compozitiei ce-i apartine. In acest sens, artistul a cerut despagubiri de un milion de euro, pentru ca MCC i-ar fi incalcat dreptul de autor.
"In conditiile in care eu am prezentat instantei un document prin care arat ca un contract pe drepturi de autor, incheiat cu fostul Guvern, a fost platit cu un milion de euro, evident ca eu o sa merg mai departe" - declara Chilian, imediat dupa ce Tribunalul i-a dat castig de cauza, acordandu-i despagubiri doar in valoare de 10.000 de euro. "Daca Guvernul nu o sa faca recurs, o sa fac eu." Zis si facut. Florin Chilian a facut recurs, iar astazi se va prezenta la ultima infatisare, in urma careia se va pronunta verdictul final. De aici incolo nu mai poate urma decat, eventual, CEDO.
DOVEZI ACCEPTATE DE INSTANTA
Alexandra Cionca, avocata lui Florin Chilian, sustine: "Este injust pentru recurentul-reclamant faptul ca, pentru utilizarea operei sale inclusa in spotul publicitar «Mai bine o carte», spot difuzat vreme de un an, nu se ia in considerare castigul care ar fi putut rezulta din incheierea unui contract de cesionare a drepturilor de autor si a drepturilor conexe asupra operei «Zece» catre intimatul-parat. Instanta urmeaza a lua in considerare ca recurentul-reclamant este indreptatit la acordarea castigului pe care ar fi trebuit sa il realizeze in conditiile respectarii prevederilor legale. În acest sens, beneficiul ce i se cuvine recurentului-reclamant trebuie sa fie analizat de instanta de recurs in raport cu remuneratia obtinuta de terti pentru acelasi tip de utilizare, in conditii identice, pentru o opera aproximativ egala ca valoare, de catre un artist cu o cota de piata similara sau apropiata de a sa. În acest sens, exemplificam cateva remuneratii acordate de intimata-parata Ministerul Culturii pentru cesionarea drepturilor sau pentru realizarea anumitor opere, respectiv 3.600.000 Ron pentru realizarea unei lucrari de arta plastica, 17.000.000 Ron pentru cesionarea drepturilor de autor privind o opera de arhitectura". Instanta a acceptat, ca dovada, cele doua contracte pentru cesionarea drepturilor, in valoare de un milion de euro si respectiv - cinci milioane de euro.
Citeste mai mult pe Jurnalul National
Sarmalele Reci ... in engleza! Cold Stuffed Cabbage Roll... Dedicatie: Un zambet!...