1. Este un show realizat la nivel occidental, cu valori autohtone, o superproductie din toate punctele de vedere: juratii sunt de top – Joseph Hadad, Tudor Constantinescu si Nicolai Tand -, investitia este foarte importanta, echipa de productie este aleasa pe spranceana, exista tensiune ca la un film de actiune, exista emotie si este vorba despre competitie, intocmai ca-n viata reala.
2. Concurentii sunt bucatari profesionisti, angajati ai unor restaurante cu renume.
3. Vom invata sa deosebim un restaurant bun de unul care nu merita cheltuiala noastra, vom sti sa apreciem un meniu bine facut si sa ne dam seama de la prima privire cand mancarea care ni se serveste este incropita.
4. Vom invata sa apreciem o mancare bine facuta, aranjata cu gust, si vom avea notiuni despre ingredientele pe care trebuie sa le contina un anume fel de mancare.
5. Vom sti sa folosim cum trebuie, in sfarsit, legumele “exotice” pe care le gasim in supermarket-uri.
6. Spre deosebire de alte show-uri de gen, formatul Top Chef are si filmari in cadre exterioare, iar producatorii au ales locatii superbe. Concurentii vor trece prin probe inimaginabil de grele, pentru ca juratii sa le poata testa rezistenta la stres, capacitatea de concentrare, indemanarea, cunostintele: orice reactie nepotrivita poate fi motiv de eliminare din concurs.
7. Cele mai mari greseli pe care le pot face bucatarii din concurs? Una dintre ele ar fi sa arunce mancarea, manios pentru ca nu i-a iesit cum trebuie preparatul. Mancarea nu trebuie aruncata, ci pretuita, din orice se poate crea o opera de arta, iar asta se va putea vedea la Top Chef.
8. La majoritatea editiilor Top Chef va fi invitat in platou un expert in gastronomie de la marile restaurante europene. Fiecare dintre ei va oferi sfaturi si va impartasi secrete pretioase in arta culinara, care altfel nu ar fi putea fi aflate.
9. Juratii sunt fiecare un model de urmat in viata: toti trei au pornit de la zero si au ajuns celebri, doar printr-o munca asidua si din dorinta de a reusi. “Daca imi spunea cineva acum 20 de ani ca voi ajunge la televizor la Top Chef, i-as fi ras in nas. Cine-ar fi crezut vreodata ca destinul unui copil sarac din Maramures va fi acesta?!”, se intreba retoric Nicolai Tand, cel care detine astazi restaurantul “La Cantine de Nicolai” si care povesteste ca una dintre imensele bucurii ale vietii lui a fost aceea de a-si permite, la un Craciun, in urma cu multi ani, sa inchirieze o camera la hotel din banii castigati din parcarea de masini. Tudor Constantinescu isi rasfata acum, cu Amandine aromate si insiropate, bunica, singurul om care i-a fost alaturi si care a avut incredere in el de-a lungul vremii. Tudor a intemeiat "Chocolat", un reper al bunului gust si rafinamentului. Iar Joseph Hadad este nu doar un chef de renume mondial, ci si un tata model: isi creste singur cei trei copii si este fericit cand o aude pe mezina ca vrea sa urmeze aceeasi profesie.
10. Vom intra in posesia unor retete de zile mari, pe care vom invata sa le preparam doar urmarind Top Chef la Antena 1, din 5 noiembrie. Iar castigatorul Top Chef se poate considera un om realizat: premiul este de 50 000 de euro si va beneficia de un curs la un restaurant frantuzesc cu stele Michelin.
Tudor Constantinescu: Bunica spune ca am devenit fitos... Alina Puscas, gazda super show-ului Top Chef, stie sa gateasca orice!...