Lupta pentru marele premiu a ajuns la final. Concurenții rămași în concurs se bat pentru 30.000 de euro și Cuțitul Top Chef.
Istvan Veres, Alexandru Iacob, Mihai Irimia și Daniel Grosu sunt marii finaliști. Aceștia primesc încurajări și sfaturi încă de la începutul probelor din partea chefilor.
"Astăzi vreau să vă văd precum racheta!", afirmă Chef Joseph.
"Dați tot ce aveți în voi! Doar unul câștigă!", este sfatul lui Nicolai, în timp ce Chef Tudor îi întreabă pe fiecare în parte "Cine este Top Chef?"
Tensiunea concurenților se simte, fiecare mărturisește că își dorește premiul cel mare. Daniel Grosu a pregătit deja locul cuțitului Top Chef în timp ce Istvan aleargă după premiul în bani.
Prima probă este anunțată de către Alina. Aceasta le dă mână liberă concurenților, care trebuie să pregătească un preparat ce reprezintă însăși semnătura lor. Preparatul trebuie să le reprezinte stilul, tehnicile și ingredientele preferate. La finalul probei, unul dintre ei va pleca acasă, rămânând doar trei în lupta finală. Pentru această probă au la dispoziție două ore, putând folosi orice din cămara Top Chef.
3.....2.....1 START!
Emoțiile încep să se vadă, toți concurenții se îngrămădesc în cămară. Ei sunt extrem de concentrați și mărturisesc că și-au propus să nu se lase distrași de ceilalți.
Daniel Grosu îi explică lui Chef Hadad preparatul pe care și l-a propus. Acesta va încerca să realizeze o farfurie ce va avea la bază homar, tuna, midii și crap, alegâng stilul asiatic. El mărturisește că nu a mai realizat acest preparat în această combinație, dar este o dorință veche de a-l realiza ca o semnătură.
Surpriza lui Joseph pentru Daniel l-a emoționat pe concurent, fiind cuprins mai rău de emoții. Chef i-a oferit un post de sous chef la un hotel de lux din București, considerând că bucătarii precum Daniel trebuie să revoluționeze arta culinară.
Alexandru Iacob dorește să-i impresioneze pe Chefi cu un preparat atipic. El realizează un burete cu cerneală de sepie, biscuite cu sos de roșii și le poulet de Bresse.
Competiția a legat multe prietenii. Alex povestește cum și Istvan și Daniel și Mihai i-au devenit prieteni. Cu Istvan, colegul său de cameră, a făcut un târg. Aceștia au stabilit că oricare ar câștiga îi va oferi celuilalt 3000 de euro din premiu.
Istvan, concurentul care ne-a amuzat în fiecare ediție cu modul de a pronunța în limba română, va prezenta o farfurie din cotlet de miel, piept de porc, cu stridii, piure de fenicul, sos și legume.
Alina anunță că mai au la dispoziție o oră și 30 de minute. Probabil din cauza emoțiilor, Daniel scapă pe jos castronul cu o parte din piesa principală a preparatului, bucățile de crab.
"Cu fiecare minut care zboară vă apropiați din ce în ce mai tare de premiul cel mare Top Chef!" le spune Alina concurenților, anunțându-i că mai au la dispoziție doar o oră.
În încercarea de a pune presiune pe concurenți, Chef Nicolai vine la Istvan pentru a-l ține de vorbă. Concurentul însă îi demonstrează încă o dată că este extrem de dedicat muncii sale și încearcă să evite discuțiile, concentrându-se doar la preparat.
"Tu știi să semnezi?" îl întreabă Chef Tudor pe Mihai. Acesta a pregătit un amestec de homar și vită, cu care speră să se remarce. El povestește că a realizat acest preparat sub tutela unui chef renumit, cu un restaurant cu două stele Michelin.
Chef Tudor trece și la "artistul său", Alex Iacob, de la care află că va pregăti le poulet de Bresse. Acesta este un tip de pui, unul dintre cele mai sofisticate preparate din lume, datorită faptului că este crescut extrem de sănătos. Astfel, carnea sa capătă un alt gust și o altă textură.
Tensiunea și emoțiile cresc însă Alina anunță numărătoarea inversă. Concurenții se grăbesc să termine farfuriile însă cronometrul nu este de partea lor. Proba se încheie și cei patru sunt invitați la masa Chefilor să își prezinte semnăturile.
Începe degustarea!
Mihai Irimia este primul care ajunge în fața juraților. El a pregătit vită cu homar și sos béarnaise. cu chipsuri de cartofi și piure. Concurentul a fost inițal temător, însă Chef Nicolai l-a deteminat să capete încredere, lăudându-i preparatul.
"Pentru mine asta este TOP!", afirmă Joseph.
"Fiecare element pe care l-am gustat este o identitate în sine! Îmi place foarte mult ceea e ai creat.", îl laudă Tudor.
Alex Iacob este următorul care vine la masa juriului. El a pregătit un biscuite cu cerneală de sepie, burete cu cerneală de sepie, gât de pui cu vanilie, creastă de pui și piept de pui de Bresse.
Chef Nicolai l-a apreciat pe Alex pentru că la această probă a reușit să realizeze un preparat de finală cu rămășițe. Preparatul său nu a fost costisitor însă de efect.
"Când gătesc pun suflet. Acum am pus emoțiile Top Chef și a ieșit un preparat de TOP!", confirmă Alex.
Chef Tudor a apreciat prezentarea, inspirată din bucătăria moleculară, însă din punct de vedere al gustului Tudor a mărturisit că are sechele de la creasta de cocoș.
Daniel urmează la degustare. Acesta pășește încrezător la masa juriului, afirmând că a realizat un preparat care îl reprezintă. El a pregătit ton cu semințe de susan și sos wassabi și de soia, calamar, homar, midii, jeleu cu esență de homar și crab, piure de avocado și esență spumă de lemongras.
"Daniel îmi demonstrează că bucătăria e o artă!", recunoaște Chef Nicolai.
"Bucătar talentat, om sufletist, foarte bun, e ordonat...neamț în bucătărie!", afirmă Chef Joseph cu mândrie.
"Daniel, ai un simț al detaliului și al perfecțiunii extraordinar!", îi spune Chef Tudor, felicitându-l.
Ultimul, dar nu cel din urmă, Istvan, este și el poftit la masa juraților. El a pregătit un cotlet de miel cu fistic pătrunjel, migdale, un piept de porc, morcov, păstârnac, cu curry, unt și sos de stridii.
Așa cum ne-a obișnuit, Istvan era așteptat cu ingredientul său favorit...sfecla. El nu a ratat nici de această dată ocazia să folosească sfecla și a introdus-o în cârnați.
"Asta mă reprezintă pe mine, culoare și gust, dar nu o cantitate prea mare pe farfurie.", afirmă concurentul.
"Mielul lui a fost impecabil! Parcă era viu, carnea crudă dar în același timp făcută.", recunoaște Chef Nicolai, care i-a mulțumit lui Istvan pentru prima dată în ungurește.
Chef Joseph a remarcat sosurile din farfuria concurentului, trei la număr. Istvan a recunoscut că iubește preparatele cu sos mult, care au multe gusturi.
Chef Tudor însă amintește de afinitatea lui Istvan pentru sfeclă, mărturisind: "Dacă aș cultiva sfeclă pe tine te-aș angaja!". Lăsând totuși gluma la o parte, Tudor îl felicită pe Istvan pentru farfuria sa, afirmând: "E o călătorie farfuria ta! Iar dacă chocolat c'est moi, sfeclă c'est toi!"
La finalul degustării, jurații se retrag pentru deliberare, lăsându-i pe concurenți să mai "fiarbă în suc propriu" până vor afla decizia.
Toți cei patru sunt încrezători în preparatul lor, recunoscând că fiecare a fost foarte bun, aproape perfect.
Momentul extrem de dificil și de așteptat a sosit. Urmează DECIZIA!
Mihai Irimia este poftit să facă un pas în față de către Chef Tudor. "Știi că ești favoritul meu, iar evoluția ta până astăzi în competiție a fost extraordinară, însă cu preparatul pe care l-ai prezentat astăzi în fața noastră....mergi direct la vestiar!"
Concurentul scapă pentru moment de emoții. "Faptul că am rămas printre primii trei este o realizare în plus, dar ambițiile mele nu se opresc aici! Ambiția mea numărul unu este să câștig competiția!"
Alexandru Iacob este următorul care face un pas în față. "Mie personal mi-a plăcut farfuria ta, dar ai venit în fața mea cu un biscuit foarte bun...la vestiar!", a exclamat Chef Joseph.
"Nu o să am așa emoții nici când o să mă căsătoresc!" a recunoscut concurentul, liniștit pentru moment că a scăpat de prima probă.
"Istvan, Daniel sunteți foarte buni! Ați făcut o mâncare din altă lume! Din păcate suntem într-o competiție!" Daniel face un pas în față și este anunțat cu regret că pentru el competiția se încheie aici.
"Eu sunt muțumit de parcursul meu. După aproape patru ani de experiență să ajungi în finală zic eu că este destul de ok!", mărturisește cu tristețe Daniel.
Vizibil afectat, Istvan parcă nu se putea dezmeticii, fiind nevoie de chefi și de Alina să îl trimită la vestiar. "Tu ai înțeles ceva Istvan? Fugi la vestiar, nu mai sta!", l-a zorit Nicolai.
La vestiar, cei trei finaliști se felicită între ei. Mihai Irimia mărturisește că mereu și-a dorit să ajungă în finală alături de cei doi colegi ai săi. Toți trei răsuflă, pentru moment, ușurați. Urmează cea de-a doua probă!