- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Apa nu-i ca vinul, însă poate strica spriţul. Şi asta pentru că puţini au răbdare să se uite pe etichetele sticlelor atunci când merg la cumpărături. Ne putem păcăli foarte uşor. Însă somelieri au lăsat vinul şi s-au antrenat ca să ne înveţe cum să ne alegem apa cea mai sănătoasă.
La prima vedere, pare un lucru banal să miroşi, să guşti şi apoi să bei apa. Însa nu este deloc uşor, spun degustătorii.
“Secretul apei, în general, să spunem, este unul foarte, foarte ascuns”, spune Marian Timofti, preşedintele Organizaţiei Somelierilor din România. Este un secret care poate fi dezvăluit doar de cei cu simţuri foarte bine dezvolate. Cei mai mulţi nu ştiu însă ce toarnă în pahare. Specialiştii spun că de multe ori apa minerală nu este decât un banal sifon, la preţ mult mai mare.
“Din fondul ignoranţei şi al crizei, a explodat aproape consumul unor ape de masă extrase din pânza freatică, eventual filtrate, la care, dacă li se adauga dioxid de carbon, confuzia devine din ce în ce mai mare”, explică un producător.
Deşi nu am spune, apă bună la masa poate face din mâncare o delicatesă.
“Amplifică puţin gustul mâncării care a rămas în papilele gustative şi, în acelaşi timp, creează o senzaţie de prospeţime”, mai spune Marian Timofti.
Cât despre renumitul şpriţ, somelierii sunt toţi de acord: aşa ceva nu se face. Apa se poate bea separat, lângă paharul de vin. Cei care insistă totuşi pentru şpriţ, trebuie să aleagă o apă cu un conţinut de dioxid de carbon ridicat şi un conţinut mediu de minerale.
Producatorii recomandă, în special, apa plată, iar cea minerală, în cantităţi mai mici şi mai mult vara.