Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Povestea lui Trompette, primul Top Chef din Romania

Trompette a fost intaiul maitre...Il angajase Donat Hugues la hotelul sau de pe Podul Mogosoaiei, pe la 1882, dupa ce lucrase in slujba lui Leon Gambetta, marele om de stat francez

Hotelul Hugues, acum 130 de ani. Se mai pastreaza si astazi...

Cum coborai pe Podul Mogosoaiei, chiar vis-a-vis de Teatrul National, pe mana stanga, te razbeau mirosurile cele tari. Era clar, maestrul Trompette "lucra". Intentionat sau nu, burlanurile de la hote dadeau spre Bulevard, cam pe acolo pe unde se plimbau musterii dupa ce ieseau de la specacol. N-aveai cum sa-i ocolesti restaurantul...

Trompette era maestru bucatar cu state vechi. Mic de statura, mustacios, fusese adus de Hugues, proprietarul hotelului cu acelasi nume. Donat Hugues deschisese stabilimentul pe la 1840. Unii ziceau ca inaintea sa mai fusese un "otel", altii ca "Hugues" era intaiul de...cinci stele. Oricum, era cel mai scump. 2 etaje, 40 de camere. Ulysses de Marsillac spunea ca aici lasai 15 lei /zi la o camera, suma uriasa pentru acele vremuri. Restaurantul era unul cu staif. Bacalbasa nota ca "aici se aflau lucruri de nepretuit, aici se aduna toata boierimea si toti cheflii de calitate ai vremii".

Trompette supraveghea tot. Lucrase ca bucatar al lui Leon Gambetta, omul de stat francez influent atit inainte, cat si dupa razboiul franco-prusac din 1870 - 1871. Pe la 1881, la incoronarea lui Alexandru al III-lea, tarul a vrut sa arate ca bucataria ruseasca e cea mai tare din lume. Ziare vremii spun ca trimisul francez, William Henry Waddington (da, nume de frantuz!!!), l-a luat cu el pe Trompette, tocmai pentru a-i umili pe baietii tarului. Vestea ca un francez a facut ce-a vrut din frigurosii aia, a ajuns pana intr-o gazeta din Brisbane!!!

Trompette n-a stat mult la Hugues. Doar trei ani. Atat cat sa lase amprenta bucatelor sale. Primise, din partea breslei "maestrilor" romani, ceea ce ei numeau "cartea alba", adica se putea apuca de orice fel de mancare dorea. Oricum, ii iesea. Tot in acea vreme, maitre-le organiza Masa Palatului Regal, o recunoastere a meritelor sale.

S-a tras la Paris, la curtea unui monsenior...A decedat la putina vreme de cumpana dintre secole...

Top Chef, cel mai taios show, debuteaza la Antena 1 luni, 5 noiembrie, de la 20.30

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Top Chef nu e panică :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/top-chef/. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/antena1official/?fref=ts.Antena1/ , iar canalul nostru de YouTube este: http://www.youtube.com/Antena1AntenaTVGroup.

Nu în ultimul rând, puteţi urmări toate înregistrările integral pe AntenaPlayhttp://antenaplay.ro/top-chef-s2.

Video