- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Stelele Michelin sunt cea mai ravnita distinctie din domeniul culinar, dar originea lor este cunoscuta de foarte putini oameni. Concurentul Top Chef, Razvan Alexandru, singurul roman care a efectuat un stagiu de pregatire in El Bulli – unul dintre cele mai bune restaurante din lume, cotat cu 3 stele Michelin ( din toto atatea posibile ), a destainuit povestea acestei distinctii, care a inceput in jurul anului 1900.
Pe langa premiul de 50.000 de euro, Top Chef acorda si un astfel de stagiu de pregatire in Franta, cu stele Michelin. Totul a pornit in de la compania producatoare de pneuri Michelin, care a produs un ghid in incercarea de a populariza turismul auto si vanzarile de cauciucuri. Initial, ghidul continea informatii despre intretinerea masinii, harti, liste cu mecanici, dar si adrese ale unor restaurante si hoteluri.
Ghidul a inceput sa recomande restaurante exceptionale incepand cu anul 1926, an in care si-a facut aparitia si celebra stea Michelin. O stea Michelin insemna un restaurant foarte bun, iar doua stele un restaurant care merita sa faci un ocol pentru a ajunge la el. Cel mai inalt standard, trei stele, indica un restaurant exceptional, pentru care merita sa iti uzezi anvelopele oricat doar ca sa ajungi acolo. Inspectori specializati viziteaza incognito si anonim foarte des aceste restaurante.
La El Bulli, Razvan Alexandru a avut sansa sa patrunda in bucataria restaurantului care timp de 6 ani a fost cel mai bun restaurant din lume, cotat la 3 stele Michelin.
„Intr-un asemenea restaurant, inspectorii Michelin iti calca pragul saptamanal si se uita la cele mai mici detalii. De la presul de la intrare, la scartaitul usii sau hartia igienica de la baie, totul trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Nu mai incape vorba despre ce se intampla in bucatarie, despre coloristica platourilor si chiar cultura generala a ospatarilor. Incepusem sa ii simtim uneori, cand cineva incerca sa puna in dificultate un ospatar cu o anume intrebare, era clar ca nu se afla intamplator acolo", a marturisit concurentul Top Chef.