Bine ati venit, la o noua editie TOP CHEF - show-ul care invata Romania sa manance! Astazi, 19 bucatari profesionisti continua sa lupte pentru titlul de Top Chef al Romaniei!
La inceput, au fost 24. Primele probe au trimis acasa cinci concurenti: Relu Corneanu, Robert Gheorghe, Ionut Nochit, Marius Marincas si Robert Carstea.
Cu frica si cu emotii, cei ramasi in curs vor infrunta, din nou, obstacolele celei mai dure competitii de bucatarie din viata lor. Concurentii vor fi urmariti de juriul Top Chef. Joseph Hadad, Nicolai Tand si Tudor Constantinescu au demonstrat ca nu iarta nicio greseala.
A treia editie Top Chef are loc pe malul marii, pe plaja din Mamaia. Peisajul este o surpriza placuta mai ales pentru Nico Lontras, care, fiind stabilit in Norvegia, nu a mai vazut litoralul romanesc de 16 ani.
Prima proba: Lovitura de cutit! - curatarea fructelor de mare
Algele si fructele de mare sunt din ce in ce mai populare. Oamenii au inteles ca, daca le consuma des, pot incetini procesul de imbatranire. Dar, inainte de a fi gatite, aceste minunatii ale marii trebuie curatate. Aceasta este si prima proba! Fiecare concurent trebuie sa isi aleaga de pe bufet trei tipuri de fructe de mare, pe care sa le curete in 15 minute! Majoritatea concurentilor se simt siguri pe ei, dar juratii au ultimul cuvant.
S-au remarcat Nico Lontras, in care Nicolai Tand a recunoscut un om caruia ii place mancarea cu adevarat,si Mihai Neascu, care a ales sa curete langustine, pentru a-si "spala pacatele" de la prima editie, cand nu a curatat bine fructele de mare.
Insa Chef Joseph Hadad e nemultumit: toti concurentii si-au ales fructe de mare pe care sa le poata curata usor. Nimeni nu si-a asumat riscuri. "A fost o lipsa de inspiratie. 80% din bucatari au ales acelasi tipuri de fructe de mare", spune si Tudor Constantinescu.
Castigatorii probei, cei care i-au impresionat pe jurati au fost Nico Lontras, Alexandru Razvan si Mihai Ionita. Pe partea cealalta, cei care au dezamagit au fost Cerasela Lungu si Iosif Stefanescu. Insa de data aceasta juriul a hotarat sa nu elimine pe nimeni.
Surprizele nu se opresc aici. In timp ce concurentii aflau verdictul juratilor, Alina Puscas a urmat intocmai instructiunile lui Joseph Hadad, Nicolai Tand si Tudor Constantinescu si a schimbat toate castroanele concurentilor, astfel incat fiecare sa aiba pentru proba urmatoare alte fructe de mare decat si-au ales. Juratii spera astfel ca cei 19 bucatari isi vor gasi inspiratia. Vezi aici intreaga poveste a primei probe!
A doua proba: Proba de foc- un preparat Top Chef, cu fructe de mare
"Am vrut sa descoperim spontaneitatea si creativitatea concurentilor atunci cand sunt confruntati cu alte ingrediente", spune Tudor Constantinescu. "Aici vedem cine stie sa foloseasca fructele de mare. Le-am pregatit o surpriza neplacuta", spune si Chef Joseph Hadad, despre decizia de a schimba farfuriile intre ele.
Pentru proba de foc, concurentii au avut de pregatit un preparat exclusiv, demn de competitia Top Chef, folosind fructele de mare gasite la prima proba - in doar 30 de minute.
"A stricat fructele de mare", a pus Chef Hadad despre Ovidiu Margarita, care a combinat prea multe preparate rosii. In schimb, toti cei trei jurati s-au pus de acord: preparatul celui mai tanar concurent, Dragos Bercea, este foarte gustos, in timp ce Nicolae Vasile nu a gatit suficient garnitura, care continea praz.
"Cum poti sa pui otet pe stridie? Nimic nu poate imita gustul de stridie, o minunatie a naturii!", spune Tudor Constantinescu despre preparatul unuia dintre concurenti.
Surpriza cea mai mare a venit din partea lui Chef Joseph Hadad, care, atunci cand a gustat din preparatul lui Giovanni Piselli: perla din creveti, umpluta cu legume de sezon si busuioc, cu sos din fructe de mare. Cel mai exigent jurat l-a imbratisat pe italian, care a impresionat "in primul rand prin tehnica, iar in al doilea rand prin creativitatea de care a dat dovada!".
Nicolai Tand s-a declarat incantat, per total, de eforturile concurentilor: "In sfarsit s-a vazut ca sunteti chefi bucatari!"
A venit si momentul jurizarii. Cei care i-au impresionat cel mai tare pe jurati cu preparatele lor demne de Top Chef sunt Giovanni Piselli, care castiga si pass card-ul, Dragos Bercea si Mihai Ionita. Cei din urma vor fi capitanii echipelor de la proba urmatoare, in timp ce italianul amana folosirea pass-cardului. "Am energie", spune el vesel.
Cele mai slabe feluri de mancare, in opinia taiosului juriu, au fost preparate de Vasile Nicolae, Adrian Iuriciuc, Dana Dogantekin si Ovidiu Margarita. Dupa votul juratilor, Vasile Nicolae este primul care intra la duel. Vezi AICI intreaga poveste si cele mai tari preparate din a doua proba!
A treia proba: Proba de echipa - preparate a la carte, pentru Fortele Navale Romane
Aceasta proba este una dificila, care va pune la incercare foarte multe calitati obligatorii la un Top Chef. Invitatii, membrii Fortelor Navale Romane, au primit un meniu din care pot alege orice isi doresc sa manance. Meniul are doua pagini, cate una pentru fiecare echipa. Capitanii vor merge sa preia comenzile de la clienti, ca la restaurant, iar echipele vor gati a la carte. Cine greseste, plateste! Timpul alocat acestei probe este de 120 de minute.
De la inceput, cei mai organizati par cei din echipa lui Dragos Bercea, care au rolurile bine delimitate. In schimb, in echipa lui Mihaita Ionita, concurentii nu au fost organizati foarte bine. De aceea, doi din ei au inceput sa prepare acelasi fel de mancare. Ceea ce le-a lipsit la organizare, au suplinit la idei creative. Echipa lui Mihaita Ionita a decis sa le ofere invitatilor un amuse bouche din cartea casei: tartine cu perle de branza si sos de trufe.
In acest timp, echipa lui Dragos Bercea a dus la masa primul fel de mancare. Pentru ca echipele se descurca foarte bine, juratii au hotarat sa reduca timpul cu jumatate de ora. SIngura problema cu care se confrunta cei din echipa lui Dragos Bercea este mousse-ul, care nu pare a se inchega, orice i-ar face Mihai Neacsu, responsabilul cu desertul. Oare vor reusi sa nu o dea in bara pe ultima suta de metri?
Votul publicului: Dragos Bercea vs. Mihaita Ionita, scor 12 la 16. Dar, cum suntem la Top Chef, juriul are cuvantul final. Oare pe ei cine i-a impresionat?
Nicolai Tand: "eu votez pentru bucatarie: pentru rapiditate, pentru organizare, pentru culoarea farfuriilor. Votez echipa lui Dragos Bercea". In schimb, pentru Tudor Constantinescu "publicul ramane judecatorul suprem". Acesta a si votat pentru echipa lui Mihaita Ionita.
In cele din urma, echipa castigatoare a fost cea a lui Mihaita Ionita, cu care a votat si ultimul membru al juriului. "A fost o decizie foarte grea, dar eu am votat pentru gust", si-a motivat Chef Joseph Hadad decizia. Vezi aici desfasurarea evenimentelor din proba pe echipe!
A patra proba: Pe muchie de cutit - amuse-bouche
Cu ingredientele ramase de la proba de indemanare, concurentii din echipa lui Dragos Bercea trebuie sa prepare 2 platouri a cate 8 amuse bouche-uri: unul pentru echipa castigatoare si unul pentru jurati - totul in 20 de minute. Daca pana acum, juratii le-au tot luat din timp, acum le dau in plus 5 minute in care sa isi termine preparatele.
Spiritele s-au incins atunci cand Adrian Iuriciuc a refuzat sa mai gateasca ceva, riscand sa intre la duel sau chiar eliminarea directa. Bucatarul se simte nedreptatit pentru decizia de la proba pe echipe si a decis sa protesteze. Drept urmare, Chef Hadad vrea sa il trimita direct acasa! Nicolai Tand si Tudor Constantinescu aleg sa ii mai ofere acestuia o sansa, asa ca Adrian Iuriciuc intra la duel, contra lui Vasile Nicolae.
Un alt moment tensionant a avut loc la servirea platourilor de amuse-bouche cand tensiunile restante dintre Dragos Bercea si Mihai Neacsu au iesit din nou la iveala, iar cei doi s-au contrat in cateva replici acide. Dan Bogatu este cel care lanseaza o teorie interesanta: "Mi-as dori sa ii vad la duel"
Ultima proba: Duel Top Chef: Vasile Nicolae versus Adrian Iuriciuc
La proba de duel, Vasile Nicolae are ca ingredient principal mistret, iar Adrian Iuriciuc, caprioara. Ei au trebuit sa gateasca duetul perfect intre ingredientele extrase si fructe de mare, altfel spus, Surf & Turf. Aceasta este o combinatie intre carne alba, peste sau fructe de mare, si carne rosie, vita, caprioara sau mistret. Rezultatul trebuie sa fie un preparat rafinat.
"L-am vazut pe pe Vasile Nicolae relaxat, iar pe Adrian Iuriciuc foarte concentrat ", spune unul din concurentii care au privit proba. Dupa disputa cu Chef Hadad, Adrian Iuriciuc a mai facut o greseala fata de cel mai exigent jurat: i-a varsat ulei pe pantofi.
Vasile Nicolae a primit votul lui Nicolai Tand, iar Tudor Constantinescu a votat pentru Adrian Iuriciuc. Cand a venit vorba de aflarea rezultatului, acesta a spus emotionat: "Mi-am dat seama ca domnul Joseph Hadad a dat ultimul vot. M-am gandit ca s-ar putea sa se razbune pe mine."
Chef Hadad a aratat insa ce inseamna un adevarat profesionist, atunci cand a votat pentru Adrian Iuriciuc, adica pentru gust. "Mancarea ta a fost foarte buna".
La revedere, ne vedem si saptamana viitoare, de la 20.30, la Antena 1, cu o noua editie Top Chef!
Duel: Vasile Nicolae vs. Adrian Iuriciuc... Juratii Top Chef au tinut piept celor mai sexy asistente TV! Cine a castigat confruntarea de 5 stele...