Antena Căutare

ALEGE SA NU SUFERI! Decontarea din bugetul de stat a protezelor mamare, o sansa pentru femeile mutilate de cancer!

Suntem muti, orbi si surzi. Nu ascultam nimic, nu invatam nimic si nici nu ne pasa. Civilizatia a ajuns pana la granita si ne incapatanam sa o tinem acolo. In timp ce Ungaria a reusit, in mai putin de doua decenii, sa prinda din urma vestul si sa nu isi mai trimita acasa femeile sectionate, Romania a pierdut parca si ultimul tren. Si totusi se poate. La initiativa Observatorului, medicii specialisti in reconstructie si reprezentantii statului se asaza la aceeasi masa pentru a discuta un plan de decontare a protezelor din silicon. Nu inseamna nici moft, nici operatie estetica, ci tratarea cancerului mamar.

Dupa o saptamana in care am aratat ca a fi bolnava de cancer la san in Romania este sinonim cu mutilarea, am trecut granita la vecinii din Ungaria, acolo unde un sistem integrat de asigurare face ca o femeie sa ramana femeie si dupa cancer. Am ajuns la Spilalul Sfantul Stefan din Budapesta de dimineata. Acolo ne asteptau, zambitoare, Zita si Cristina - amandoua greu incercate de boala. Nici urma de proteze externe indesate in sutiene cu bretele groase sau de urme ale unor cicatrice de sani retezati. Doua doamne si tot atatea decolteuri adanci.

Din 2001, Cristina a dat libertatea de afara pe un pat de spital. Primul diagnostic: cancer de col uterin. 11 ani mai tarziu, in 2012, a aflat ca sufera de cancer mamar, iar acum, in aprilie, a venit a treia lovitura: cancer ovarian. Si totusi, Cristina rade. A invins cancerul de doua ori si vrea sa o faca din nou. Asta gratie unui sistem care pulseaza in ritmul pacientului.

"Pentru mine, este foarte important sa am ambii sani, deoarece asta nu tine doar de femininitate, face parte din personalitatea mea. Ambele brate imi sunt importante, ambii sani sunt importanti", spune Cristina.

Ea a trecut printr-un lung sir de tratamente achitate integral de stat. De la medicamente, proceduri si analize, pana la reconstructia mamara pe care Ungaria nu o mai considera de mult un capriciu.

Un protocol de colaborare care ii aduce in aceeasi sala de operatie pe chirurgi, oncologi, ginecologi si anatomopatologi.

Este exact modelul pe care mizeaza doctorul Tiberiu Bratu de la Timisoara. Mai aproape de granita, chirurgul estetician si-a indreptat repede privirea spre Occident, acolo unde nici cancerul nu mai pare atat de cumplit si nici tumora nu e sinonima cu moartea. Semn ca se poate.

"Poate termenul de chirurgie estetica s-a bagatelizat dupa toate discutiile astea de la televizor. Toata lumea se pricepe ca si la fotbal, ca si la politica, toti stiu, toti fac. Este o chirurgie de maturitate. Trebuie facuta cand chirurgul are o experienta in chirurgia reconstructiva", spune medicul.

La 900 de kilometri distanta, realitatea arata altfel. Aceeasi boala, aceleasi dureri, dar alta viziune. Inca de la primul pas, inainte de diagnostic. O palpare corecta nu e deloc dificila, dar are secretele ei.

Tehnica de palpare nu se invata niciunde, iar statul roman nu scoate din buzunar vreun leu nici macar pentru informare. Pusi in fata initiativei Observatorului, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au reactionat.

"Pana acum, nu am cunostinte de o campanie de felul pe care ati initiat-o dumneavoastra si nici de o actiune din partea specialistilor, medicilor, chirurgilor din acest domeniu, pentru a introduce in programul national, in programele de sanatate curative, decontarea protezelor mamare."

Politica economica nu stie nici cate femei mor, nici cate se ascund, rusinate si taiate in bucati, dupa proteze carpite. Si totusi, cu putina vointa, se poate. Daca discutiile si proiectele vor decurge normal, primele femei vor fi operate, cu proteze decontate de stat din octombrie.

Dintre cele 9000 mii de femei diagnosticate anual cu cancer la san, 900 afla, de la medici, sau din intamplare, despre reconstructia mamara. Nu toate ajung si la bisturiu. E simplu, de aici incolo costa, iar estimarile spun ca, la o suta de mutilari, reconstruim doar doua perechi de sani. Pe restul le asteapta resemnarea, cheia care inchide usa baii si asternutul care le acopera pana la gat de teama ca ochiul sotului nu le mai vede la fel de frumoase. In urma demersului fara precedent al Observatorului, medicii si reprezentantii statului se vor intalni luna viitoare sa decida impreuna cum vor putea fi decontate din bugetul public protezele pentru reconstructia mamara.

Omar Arnaout stie ce va face cu o parte din banii castigati la Next Star. "O sa le ridic o cruce noua bunicilor mei... Lorena si George, cuplul castigator la "Mireasa pentru fiul meu". Marea finala, lider de audienta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x