Antena Căutare

Motive să zâmbim în 2023. Chimicalele care afectează stratul de ozon au scăzut cu 50% și fenomenul poate continua

Stratul de ozon al Pământului este vital pentru a proteja toate formele de viață de radiațiile dăunătoare ale Soarelui. De-a lungul timpului, acest scut din stratosferă a fost afectat de emisiile de substanțe chimie, punând planeta în pericol, dar acum, cercetătorii vin cu vești bune.

Cercetătorii spun că în 2022 chimicalele care afectează stratul de ozon au scăzut cu 50% și fenomenul poate continua.

Profimedia & Hepta

De la începutul secolului 20, emisiile de substanțe chimice dăunătoare au început să afecteze numărul de molecule de ozon din atmosferă. Acest lucru a dus la deschiderea unei gauri de dimensiuni îngrijorătoare peste Antarctica, ce a crescut alarmant, în fiecare an, din cauza proceselor meteorologice și chimice complexe.

În 1987, la doar șapte ani după ce oamenii de știință au descoperit că substanțele chimice produse de om dăunează stratului de ozon, a fost semnat Protocolul de la Montreal. De altfel, tratatul, care are ca scop reducerea cantitatății de substanțe chimice emise, a fost unul dintre primele ratificate universal din istoria Națiunilor Unite, semnat de toate cele 197 de părți, transmite euronews.com.

Descoperite în electrocasnice, spray-uri de păr și produse de curățare industrială, aceste substanțe chimice au început să fie eliminate, treptat, pentru a proteja scutul din stratosferă. Și se pare că măsurile luate au avut succes!

Astfel, Lindt prezintă motive pentru care să zâmbim în 2023. Unul din ele? Micșorarea găurii din stratul de ozon din stratosferă.

Ce spun cercetătorii despre refacerea stratului de ozon de deasupra Antarcticii

Un studiu realizat recent de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a descoperit că nivelul de concentrații globale ale substanțelor chimice dăunătoare a scăzut cu puțin peste 50% în stratosferă la latitudini medii, față de măsurătorile din 1980, potrivit cbsnews.com.

Scăderea continuă a acestora, spun oamenii de știință de la NOAA, „arată că amenințarea față de stratul de ozon s-a micșorat într-o măsură semnificativă în 2022” și de asemenea, poate continua anul următor.

Dacă în 2021, gaură din stratul de ozon era mai mare decât dimensiunea Antarcticii în sine, acum cercetăorii preconizează că scutul planetei în fața radiațiilor UV s-ar putea reface „undeva în jurul anului 2070”. Toate acestea, doar în cazul în care oamenii continuă să respecte reglementările.

Citește și: Cât consumă încărcătorul lăsat în priză, de fapt. Câți bani dai în plus la factură. Detaliul pe care nu mulți români îl știu

Stephen Montzka, cercetător în Laboratorul Global de Monitorizare al NOAA, a spus că rezultatul este îmbucurător, dar „în același timp, este puțin umilitor să realizezi că știința este încă departe de a putea rezolva problema epuizării stratului de ozon”, conform sursei citate anterior.

Cu toate acestea, „recuperarea stratului de ozon nu este o luptă pierdută”, se mai arată în raportul NOAA. Acest lucru este posibil doar cu scăderi susținute ale concentrației de clor și brom din atmosferă în anii următori și aderarea continuă la restricțiile de producție și consum prezentate în protocol”.

Gaura din stratul de ozon din Antarctica este monitorizată folosind imagini 3D

Până când se va închide, în cele din urmă, gaura din stratul de ozon este urmărită de Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS). Aceasta urmează un ciclu și de obicei, începe să se formeze în timpul primăverii în emisfera sudică - din august până în octombrie. Atinge dimensiunea maximă între mijlocul lunii septembrie și octombrie, apoi nivelurile de ozon revin la normal până la sfârșitul lunii decembrie, mai arată euronews.com.

În acest an, de la sfârșitul lunii august, oamenii de știință CAMS au monitorizat îndeaproape evoluția acesteia folosind modelare tridimensională.

„Conform datelor noastre de la începutul lunii septembrie, dimensiunea găurii de ozon se află în intervalul mediu. Cu toate acestea, vom urmări foarte atent în următoarele câteva săptămâni, deoarece găurile de ozon din 2020 și 2021 au început să crească abia mai târziu”, a declarat Vincent-Henri Peuch, director al Serviciului de monitorizare a atmosferei Copernicus.

Citește și: Ce aparate electronice trebuie scoase din priză când nu sunt folosite. Dispozitivele cu acest LED consumă cel mai mult

De Sărbători, cadoul perfect este și cel mai simplu cadou, dacă este însoțit de un zâmbet! Și este atât de ușor să zâmbești când experimentezi fericirea autentică, alături de pralinele elvețiene Lindt LINDOR, care se topesc fin. Cu o tradiție ce durează din 1845, maeștrii ciocolatieri Lindt combină experiența și cele mai bune ingrediente, aducând zâmbete pe buzele celor ce aleg să se bucure de o ciocolată de calitate Lindt. Pralinele LINDOR sunt cadoul ideal pentru orice ocazie, cu atât mai mult de Crăciun! Și nu uita: sunt perfecte și pentru a te răsfăța, pentru că atunci când zâmbești, dăruiești!

Motive să zâmbim în 2023. Potrivit unui studiu, putem să consumăm mai multă ciocolată pentru sănătatea dinților... Motive să zâmbim în 2023. Am putea avea încă două zile libere legale în România anul viitor...
Zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Nativii care au probleme în dragoste
Astrele spun că sunt trei zodii care se despart pe data de 5 februarie 2023. Acești nativi s-ar...
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023. Racii primesc vești importante. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 5 februarie 2023 anunță că nativii din zodia Rac vor avea parte de vești...
Parteneri
Beneficiile consumului de avocado. Este recomandat să îl integrezi în alimentația ta
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x