Antena Căutare

Două magazine online în vogă, în atenția ANPC. La ce trebuie să fie atenți clienții care folosesc aceste site-uri și aplicații

Inspectorii ANPC posibilele practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii. Ce site-urile și aplicații online sunt luate în vizor.

imagine cu o femeie care face cumparaturi online
Inspectorii ANPC posibilele practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii. Ce site-uri și aplicații online sunt luate în vizor | Shutterstock

Două dintre cele mai în vogă magazine online la ora acutală au intrat în atenția inspectorilor de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Comisarii insituției au anunţat că verifică site-urile de cumpărături şi aplicaţii care funcţionează ca o piaţă online, Temu şi Shein în vederea posibilelor practici comerciale incorecte ale acestora.

Magazinele online Temu şi Shein și aplicațiile acestora, verificate de ANPC. Ce îi îngrijorează pe inspectori

În timp ce internetul este plin de anunțuri ale celor două magazine online prin care acestea încearcă să atragă clienții, ANPC s-a autosesizat. Ispectorii au anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă lansat marți, că verifică atât site-urile de cumpărături Temu şi Shein, cât și aplicaţiile acestora care funcţionează ca o piaţă online.

Citește și: Pățania unei românce care a vizitat Barcelona. Vacanța a devenit un coșmar după o discuție cu un bătrânel. Ce s-a întâmplat

Potrivit infromațiilor făcute publice, ANPC se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii. De asemenea, comisarii Protecției Consumatorului atrag atenția clienților să fie atenți la „termenii și condițiile”, informații complete despre prețuri

„Acţiunea se concentrează asupra posibilelor practici comerciale incorecte ale comercianţilor, în relaţia cu consumatorii, susceptibile să deformeze, în mod esenţial, comportamentul economic al acestora, respectiv potenţiale încălcări ale legislaţiei orizontale privind siguranţa produselor şi protecţia consumatorilor (reduceri neautentice) şi practici agresive - interfeţe manipulatoare (dark patterns), vânzare sub presiune (pressure - selling), recompensarea implicării unei persoane cu un produs sau serviciu cu un premiu (gamification), dar şi alte aspecte (de exemplu, legate de siguranţa produselor)”, au transmis comisarii ANPC.

În acest context, ANPC sfătuieşte consumatorii care cumpără online de pe aceste site-uri, să se informeze cu atenţie, înaintea achiziţionării unui produs, asupra caracteristicilor acestuia, preţurilor afişate, costurilor de livrare, informaţiilor despre comerciant sau modalităţilor de plată disponibile.

De asemenea, consumatorii sunt sfătuiţi să citească secţiunea ”Termeni şi condiţii” a site-ului de pe care doresc să cumpere produse.

„Înainte de încheierea achiziţionarii, consumatorii trebuie să verifice dacă pe site-ul comerciantului există informaţii corecte şi complete privind:

  • datele sale de identificare (denumirea, adresa poştală şi electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în registrul societăţilor comerciale şi cel de înregistrare fiscală etc.);
  • caracteristicile esenţiale ale produsului;
  • preţul cu toate taxele incluse;
  • cheltuielile de livrare, dacă este cazul;
  • modalităţile de plată şi de livrare;
  • perioada de valabilitate a ofertei sau a preţului;
  • existenţa şi modul de exercitare a dreptului de denunţare unilaterală a contractului”, a precizat sursa citată.

Ce trebuie să faci dacă ai întâmpinat probleme la cumpărăturile online

ANPC recomandă ca, în cazul în care consumatorii întâmpină o problemă atunci când fac cumpărături online, să încerce o rezolvare directă cu operatorul economic, pe cale amiabilă.

„Dacă acest lucru nu funcţionează, vă puteţi adresa Direcţiei de Soluţionare Altenativă a Litigiilor din cadrul ANPC https://anpc.ro/ce-este-sal/, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

Citește și: Alertă de fraudă în numele unei celebre bănci din România. Ce mesaje periculoase au primit clienții

În cazul în care operatorul econo/mic îşi are sediul social într-un alt stat european, vă puteţi adresa Centrului European al Consumatorilor din România https://eccromania.ro, care vă ajută gratuit când aveţi probleme de protecţia consumatorului cu un produs sau un serviciu achiziţionat dintr-un alt stat european, vă informează gratuit asupra drepturilor pe care le aveţi în timpul unor călătorii în alt stat european si vă oferă sprijin gratuit dacă aveţi o plângere împotriva unei companii europene, în vederea soluţionării problemei”, a mai transmis ANPC.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor mai menţionează că în cazul în care soluţionarea nu este posibilă pe nicio altă cale, poate fi formulată o reclamaţie accesând https://sesizari.anpc.ro, în cazul operatorilor economici cu sediu social pe teritoriul României.

Un nou val de praf saharian peste Capitală. Bucureștenii s-au trezit cu mașinile acoperite de un strat gros roșiatic... Cum te poți proteja de praful saharian. Medic: „Masca nu e neapărat o soluție!”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x