Antena Căutare

Cum îți convingi copilul să citească și cum îl faci să iubească lectura

Trăim într-o epocă în care gadgeturile și aplicațiile și-au făcut ușor loc în viețile tuturor. Astfel, am ajuns în situația în care smartphone-ul sau laptopul înlocuiesc, de multe ori, activități precum cititul sau ieșitul în natură, care ne aduceau cândva o satisfacție unică și ne ajutau să ne relaxăm.

Cum îți convingi copilul să citească și cum îl faci să iubească lectura
Cum îți convingi copilul să citească și cum îl faci să iubească lectura

Dacă un adult are probleme în a rezista acestor tentații, trebuie să ne gândim că pentru un adolescent, care este mereu în căutare de lucruri noi și care își dorește mereu să aibă acces la cele mai noi tehnologii, renunțarea la gadgeturi este o adevărată provocare.

Pentru un părinte, poate fi cu adevărat frustrant atunci când copilul său refuză să aloce măcar o parte a timpului liber pentru citit și preferă să-și petreacă orele libere pentru activități neproductive, care nu îi aduc niciun beneficiu. Dacă și tu te numeri printre acei părinți și îți dorești să-ți ajuți copilul să înțeleagă cât de importantă este lectura, îți oferim câteva metode prin care să poți face acest lucru.

1.Stabilește o rutină zilnică

Numeroasele atracții la care copilul tău are acces îl copleșesc și-l determină să-și stabilească alte priorități pentru timpul liber decât cele care l-ar putea ajuta să se dezvolte personal. Pentru a crea un program echilibrat între hobby-urile sale și activități precum cititul, este cazul să intervii și să stabilești o rutină zilnică.

Probabil că, în primă instanță, decizia ta nu se va bucura de foarte multă popularitate, însă dacă reușești să-l faci să privească cititul ca pe o activitate interesantă, nu ca pe o obligație, îți va fi mult mai ușor să-i formezi acest obicei. Pentru a reuși acest lucru trebuie, în primul rând, să-i pui la dispoziție cărțile potrivite, care să-i crească interesul pentru lectură. Volume scrise de autori precum Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu, Ionel Teodoreanu sau George Bacovia sunt perfecte pentru un adolescent și îi vor dezvolta acestuia pasiunea pentru literatură.

2.Devino un exemplu pentru el

În această perioadă a vârstei, copilul tău își caută modele de urmat și exemple după care să se ghideze. De aceea, este important ca tu să fii modelul de urmat pentru copilul tău. Obișnuiește-te să citești în preajma copilului, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, și oferă-i recomandări cu privire la cărțile pe care merită să le citească.

De asemenea, îi poți propune copilului să citiți împreună și apoi să discutați pe tema operelor pe care le-ați citit. Astfel, copilul își va îmbunătăți abilitățile de comunicare și va putea înțelege mai bine informațiile pe care le citește.

3.Mergi cu el la librării

Atunci când te afli la cumpărături cu copilul tău, asigură-te că faci o oprire și la o librărie sau la un stand cu cărți dintr-un magazin. Nu-l obliga să-și aleagă o carte, ci mai degrabă începe tu să cauți printre operele disponibile. Astfel, îl vei încuraja indirect să facă același lucru și vei putea să-i recomanzi chiar tu câteva titluri pe care merită să le citească.

După câteva minute petrecute în librărie, copilul tău, cel mai probabil, va alege o carte și te va ruga să i-o cumperi. Poate că opera aleasă de el nu ți se va părea tocmai potrivită, însă este important să îi oferi libertatea de a alege și să accepți să-i procuri cartea. Acesta este doar începutul, până la urmă, iar pe măsură ce își dezvoltă pasiunea pentru a citi, copilul își va orienta atenția și spre alte opere.

4.Facilitează-i accesul la alte tehnologii

Scopul principal al cititului este dobândirea de noi cunoștințe și îmbunătățirea vocabularului, iar atât timp cât copilul tău începe să lectureze, modul în care o face nu contează atât de mult. Doar pentru că un copil nu este atras de cărțile clasice, asta nu înseamnă că are aceeași părere negativă și despre citit.

De aceea, este important să-i facilitezi accesul la lectură prin toate mijloacele pe care tehnologia le oferă. Astfel, îi poți cumpăra un eBook reader, o tabletă sau chiar audiobook-uri, care să-l facă să aprecieze mai mult minunata lume a literaturii și să se lase cuprins de aceasta, iar în scurt timp copilul va face singur trecerea la cărți.

Oferă-i copilului tău tot sprijinul de care are nevoie pentru a descoperi pasiunea pentru literatură și lasă-l să pășească singur pe acest drum, fără a-l influența. Rezultatele vor fi surprinzătoare.

Sursa Foto: Shutterstock

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x