Antena Căutare

A disciplina inseamna a invata, nu a pedepsi

Fie ca este vorba de un presolar neascultator sau de insolenta unui copil adolescent, fiecare parinte face tot ce ii sta in putinta pentru a gasi cel mai bun mod de a-i educa.

Dar multi parinti dau gres. Ei se plang ca una din trei dintre metodele folosite pur si simplu nu functioneaza. Problema nu tine neaparat de copii, cat de modul in care parintii definesc disciplina. Experti in sanatatea copilului spun ca multi parinti inteleg prin disciplina sa pedepseasca.

Dar de cele mai multe ori, pedepsele impuse de parinti nu corecteaza un comportament gresit. Surprinzator, cea mai eficienta forma de disciplina nu are nicio legatura cu pedeapsa, ci pune accent pe incurajarea copilului atunci cand el face ceva bine.

Doctorul Kenneth Ginsburg, specialist in medicina pentru adolescenti de la Spitalul de Copii din Philadelphia spune ca atunci cand parintii vin la el si se plang din motive de disciplina, el le explica de multe ori etimologia cuvantului. Acesta provine din cuvantul latin "discipulus" care inseamna elev sau student.

"A defini disciplina este ceva foarte important", spune si dr. Gingsburg, autorul cartii "Ghidul parintilor de a cladi increderea copiilor si adolescentilor", publicata de Academia Americana de Pediatrie. De multe ori parintii se mira cand afla ca a disciplina nu inseamna a pedepsi, dar a constientiza acest lucru schimba mult situatia in care se afla.

A disciplina este insa ceva dificil pentru parintii foarte ocupati pentru ca ia mai mult timp si rezultatele pozitive apar mai tarziu decat in cazul unei simple pedepse.

Un alt studiu, realizat de dr. Barkin, a fost realizat pe 2,100 de parinti, iar unul din trei a recunoscut ca nu isi disciplineaza bine copiii. Rezultatele, publicate anul trecut in ziarul Clinical Pediatricts, arata ca parintii folosesc in general aceleasi pedepse pe care le-au invatat de la parintii lor.

Cei care se folosesc de tipete, amenintari si bataie sunt si cei care au recunoscut ca metodele acestea nu functioneaza. Dar luand in considerare faptul ca nu multi parinti sunt dispusi sa recunoasca faptul ca isi disciplineaza copiii in acest mod, nu se poate sti cat de raspandita este aceasta problema, spune doctorul Barkin.


Cele mai multe tehnici nu functioneaza pentru ca cei mici invata de la o varsta frageda ca atunci cand sunt obraznici, atrag mai mult atentia parintilor. De cate ori nu vi s-a intamplat sa va opriti in mijlocul unei conversatii telefonice spunand "stai un pic, nu te aud, copilul meu bate la tobe in urechile mele" si apoi sa il pedepsesti scurt pentru a continua conversatia?

Este mai util sa procedati invers. Sa observati un comportament bun si sa va opriti din ceea ce faceti pentru a-l lauda. Astfel copilul va asocia buna purtare cu captarea atentiei si nu invers.

Sursa: nytimes.com
VIDEO! Vladut a gatit tortellini carbonara... Mahmureala - o combati sau o duci pe picioare?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x