Antena Căutare

Pentru tineri, abilitatile sociale sunt la fel de importante precum scoala

Toti parintii doresc ca odraslele lor sa reuseasca in viata. Si pentru aceasta investesc foarte mult in educatia lor. Dar este aceasta suficienta pentru tineri?


Nu numai invatatura e importanta...

Nu, ne spune profesorul Christy Lleras, de la Universitatea Illinois. Ea sustine ca la fel de importante ca pregatirea profesionala sunt abilitatile sociale pe care le are un tanar. Sau ca o pregatire mai putin aprofundata poate fi compensata prin abilitatile sociale ale oricarui absolvent de liceu.

Cum a ajuns la aceasta concluzie? Specialista americana a comparat datele a aproximativ 11.000 de tineri la finalizarea liceului si la zece ani dupa acest moment. E vorba despre realizarile scolare la terminarea studiilor medii si cat au reusit sa realizeze in plan profesional dupa zece ani. Astfel, a descoperit ca pentru gasirea unui loc de munca bun este important nivelul educational al unui tanar sau statutul socioeconomic al familiei din care provine. Dar cel putin la fel de importante sunt abilitatile sociale precum constiinciozitatea, colaborarea sau sociabilitatea si motivarea.

Pentru a masura aceste calitati, Christy Lleras a beneficiat de colaborarea profesorilor celor 11.000 de absolventi. Ei au fost rugati sa raspunda la mai multe intrebari despre elevii lor, de genul cat de des intaziau la scoala, isi faceau cu regularitate temele, munceau din greu pentru a obtine note mai mari, cum relationau cu colegii, cat de activi sau pasivi erau la scoala, daca participau la activitati extrascolare. Analizarea tuturor raspunsurilor a condus la concluzia ca abilitatile sociale pot ajuta un tanar mai putin pregatit sa avanseze in ierarhia sociala.

Se poate spune ca elevii care au aceste abilitati au si sanse mai mari de a urma o facultate si prin aceasta sa ajunga sa aiba un loc de munca mai bun. Dar aceasta afirmatie este numai partial adevarata. Datele atesta ca elevii care au abilitati sociale deosebite pot sa aiba un loc de munca la fel de bun ca al absolventilor de facultate. In sprijinul concluziilor ei, specialista americana aduce si argumentul angajatorilor. Ei cauta angajati care sa se integreze usor la locul de munca, sa poate comunica foarte bine cu colegii si cu clientii.

Rolul scolii si al familiei

Copiii pot dobandi aceste abilitati atat in familie, cat si la scoala. O scoala buna nu este doar cea in care elevii invata bine la cat mai multe materii, ci aceea unde ei invata si sa socializeze si sa se integreze usor intr-o comunitate. Iar rolul profesorilor, si mai cu seama al dirigintilor, este unul determinant. Un profesor bun este cel care este preocupat si de aceste aspecte din educatia elevilor. In primul rand, trebuie sa comunice el insusi foarte bine cu elevii, si nu doar despre materia pe care o preda, sa organizeze excursii si activitati extrascolare. Un cadru extrascolar de intrunire ii ajuta pe copii sa-si dezvolte aceste abilitati care le sunt de folos mai taziu in viata. In al doilea rand, profesorul ar trebui sa stie sa-si motiveze elevii, iar prin metodele de predare sa stimuleze competitia intre ei. Iar in al treilea rand, sa se preocupe indeaproape de elevii care au dificultati de integrare si socializare.

Citeste si Revista Felicia

Sursa foto: wordpress.com

Acidul hialuronic, secretul buzelor senzuale... Studiu: Sedentarismul este URMAREA si nu CAUZA obezitatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x