Antena Căutare

Ce este Blue Monday și cum îi afectează pe oameni

A treia zi de luni din ianuarie sau Blue Monday este considerată cea mai deprimantă zi a anului. Anul acesta pică pe 15 ianuarie.

femeie în albastru care își ține capul într-o mână și se uită tristă la laptop Galerie
În 2024, Blue Monday pică pe 15 ianuarie | Shutterstock

Blue Monday este considerată cea mai deprimantă zi a anului, fiind asociată cu o tristețe profundă, lipsă de energie și de motivație.

Ce este Blue Monday și cum îi afectează pe oameni

Mai mulți factori contribuie la această stare deprimantă pe care o resimt oamenii în a treia zi de luni din ianuarie.

Potrivit unei surse, unul dintre factori este vremea extrem de mohorâtă, care contribuie la starea de apăsare și tristețe.

Totodată, soarele apune mai devreme decât de obicei, iar lipsa luminii naturale influențează negativ starea de spirit a fiecăruia.

Un alt motiv ar putea fi considerat lipsa banilor sau chiar datoriile. După sărbători, luna ianuarie este cea în care oamenii suferă mai mult decât de obicei din punct de vedere financiar.

De asemenea, intervine și ”trezirea la realitate” după sărbători. Oamenii încep să se întoarcă la rutina de dinainte, la serviciu și responsabilități zilnice. Aceștia trebuie să lase în urmă căldura colindelor, veselia sărbătorilor și vacanța.

Starea specifică Blue Monday este determinată și de excesele care au avut loc pe perioada vacanței sau concediului, excese alimentare sau consumul de alcool. Organismul se resimte după festinul de sărbători și de Revelion.

La această stare contribuie, totodată, lipsa vitaminei D, pe care corpul uman o resimte puternic.

Psihologului britanic Cliff Arnall este cel care a adus pentru prima dată în discuție teoria despre Blue Monday, în 2005. Cliff Arnall a publicat respectivul articol pentru a sedimenta speranță în inimile oamenilor cu privire la această zi, tocmai pentru a scăpa de teama care gravitează în jurul ei și de conotațiile negative pe care le-a primit de-a lungul timpului.

Potrivit unui site medical, oamenii ar putea recurge la câteva ”trucuri” pentru a face față mai bine acestei zile, astfel încât să nu se lase copleșiți.

Sfaturi și recomandări pentru gestionarea stărilor neplăcute

Sunt câteva modalități prin care fiecare își poate face... viața mai ușoară în această perioadă. Cel mai important însă este să conștientizeze că este o stare pasageră de tristețe și că stă în putința fiecăruia să o gestioneze.

Un prim pas ar fi exercițiile fizice regulate (chiar și 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi). De asemenea, la această activitate se adaugă o dietă echilibrată și o hidratare corespunzătoare.

De asemenea, în această perioadă, fiecare trebuie să acorde mai multă atenție programului de odihnă. Astfel că este foarte important să aibă parte de un somn odihnitor (de evitat lumina albastră de la dispozitive și ecrane înainte de culcare).

Oamenii pot alege să facă diferite activități relaxante, cum ar fi meditație, relaxare musculară sau exerciții de respirație.

Totodată, o altă modalitate de a combate stările neplăcute ar putea fi stabilirea unor obiective și priorități. Fiecare ar trebui să fie conștient de ceea ce a realizat la sfârșitul zilei, nu să se concentreze pe ce nu a reușit să facă.

O altă partică este notarea într-un jurnal. Această activitate ajută la observarea lucrurilor dintr-o altă perspectivă, astfel încât fiecare să fie mai recunoscător decât de obicei pentru ceea ce a avut parte peste zi.

În astfel de zile în care pare că sunt cuprinși de gânduri negre, oamenii ar trebui să apeleze la oameni. Să nu le fie teamă să ceară ajutorul celor din jur, celor dragi. Discuții sincere cu prietenii sau membrii familiei care pot oferi sprijin emoțional și ajutor practic sunt uneori singurele care pot face diferența.

Deoarece domeniul financiar pune mare presiune în primele luni din an, ar putea fi extrem de folositor ca fecare să-și stabilească un buget pentru a gestiona cheltuielile, special pentru aceste zile.

Redobândirea energiei și a stării de bine ar putea fi accelerată prin respectarea unui program zilnic bine pus la punct. Persoanele organizare, conform unor studii, sunt mult mai fericite, deoarece au mai mult timp pentru ele însele, dar și pentru cei dragi.

Dacă se observă totuși o ”cădere” a persoanelor dragi într-o stare prfundă de tristețe, iar simptomele nu se ameliorează, ar putea fi vorba de depresie. În acest caz, este indicat să se ia legătura cu un specialist.

Cum să oprești tusea instant cu un singur condiment. Lidia Fecioru îl recomandă și se află în orice bucătărie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x