Antena Căutare

Persoanele care dorm 5 sau 9 ore pe noapte au un risc mai mare de a face infarct miocardic, au arătat cercetătorii

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ar putea exista o legătură între numărul de ore pe care le dormi pe noapte și riscul de a face infarct miocardic (atac de cord).

o femeie care sta in pat si nu poate sa doarma
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ar putea exista o legătură între numărul de ore pe care le dormi pe noapte și riscul de a face infarct miocardic (atac de cord). | Shutterstock

Indiferent de particularități, oamenii pot lua măsuri pentru a-și îmbunătăți starea de insomnie.

Citește și: Ce se întâmplă în corpul tău la scurt timp după ce mănânci o supă la plic. Ce conține produsul

Studiu: ce legătură există între calitatea somnului și riscul de a face un atac de cord

O revizuire recentă, publicată în Clinical Cardiology, a examinat modul în care insomnia crește riscul de apariție a unui atac de cord, notează Medical News Today.

Analiza a constatat că persoanele cu insomnie au șanse cu 69% mai mari de a suferi atacuri de cord. Cercetătorii sugerează că insomnia ar trebui abordată ca un factor esențial de risc pentru infarctul miocardic.

Citește și: Insomnia: cei trei hormoni care influențează somnul

Insomnia apare atunci când oamenii au probleme în a adormi sau a avea un somn odihnitor. De altfel, insomnia cronică apare atunci când problema durează trei luni sau mai mult. Mai mulți factori pot crește riscul cuiva pentru a dezvolta insomnie, cum ar fi nivelurile ridicate de stres sau durerea cronică.

„Insomnia este asociată cu o deteriorare a calității vieții, de la oboseală, schimbări de dispoziție și atenție scăzută. Există studii care sugerează că insomnia este asociată cu factorii de risc cardiovascular și metabolic, cum ar fi hipertensiunea arterială, atacul de cord și diabetul”, explică dr. Harneet Walia, directoarea unei clinici de somnologie, pentru publicația menționată.

Citește și: Cum recunoști un infarct miocardic și ce ai de făcut

Cercetătorii au inclus nouă studii în analiza și în cercetarea lor, inclusiv 153.881 de persoane cu insomnie și alte 1.030.375 de persoane care nu aveau insomnie. Studiile au provenit din șase țări diferite, permițând diversitatea în colectarea datelor.

Rezultatele meta-analizei au arătat că persoanele cu insomnie au un risc semnificativ mai mare de a face atac de cord decât persoanele care nu aveau insomnie. Persoanele cu insomnie au avut cu 69% mai multe șanse de a suferi un atac de cord.

Citește și: Ce simptome are demența frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis. Ce alte vedete au suferit de această afecțiune

Dacă dormi 5 sau 9 ore, cresc șansele de a suferi un atac de cord

Faptul că dormi cinci sau mai puține ore, în fiecare noapte, a fost asociat cu un risc de 56% mai mare de atac de cord decât dacă ai dormi 7-8 ore pe noapte. Totodată, faptul că dormi 9 ore sau mai mult este la fel de dăunător ca atunci când dormi mai puțin.

Autorul studiului, dr. Hani Aiash, a notat principalele idei ale cercetării:

„Rezultatele noastre au arătat că insomnia crește riscul de infarct miocardic cu 69%, ulterior, pacienții ar trebui educați cu privire la importanța somnului, iar somnul ar trebui să fie încorporat în ghidurile de prevenire primară cardiovasculară”, a explicat el.

Cercetătorii au descoperit că riscul de atac de cord a fost mai mare în rândul femeilor cu insomnie. Cu toate acestea, asocierea riscului a fost încă prezentă în subgrupurile cheie în funcție de sex, comorbidități și vârstă. Rezultatele indică faptul că insomnia este un factor de risc serios de care toți adulții ar trebui să fie conștienți.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să trateze insomnia ca un alt factor de risc pentru atac de cord. Având în vedere acest lucru, oamenii pot lua măsuri pentru a trata insomnia și, astfel, își pot reduce riscul de atac de cord.

Această revizuire specială a avut anumite limitări. În primul rând, a existat o variație semnificativă între studiile pe care cercetătorii le-au inclus în revizuirea lor. De exemplu, a existat o variație între dimensiunile eșantionului și lungimea studiului.

În al doilea rând, majoritatea studiilor s-au bazat pe date din chestionare, ceea ce poate crește riscul de părtinire și erori. Oamenii de știință au inclus doar lucrări scrise în limba engleză, ceea ce limitează rezultatele studiului.

„Cred că ar trebui să investigăm relația dintre durata insomniei și riscul ulterior de infarct miocardic. A fi insomniac pe o perioadă lungă de timp va avea ca rezultat un risc mai mare? Care este durata minimă, adică a insomniei care duce la un risc crescut de atac de cord?

În plus, 96% din eșantionul nostru de pacienți nu au avut atacuri anterioare, iar restul de 4% dintre ei au fost luați în considerare. Ar avea atacurile de cord anterioare, ca rezultat, un risc mai mare de recidivă în rândul insomniacilor în comparație cu cei care nu au suferit înainte de atacuri de cord?”, a transmis autorul studiului, dr. Hani Aiash.

Probleme cu sinusurile? Îți recomandăm o vizită la cabinetul ORL!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x