Antena Căutare

Ce simptome are demența frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis. Ce alte vedete au suferit de această afecțiune

Actorul Bruce Willis, în vârstă de 67 de ani, a primit, recent, diagnosticul de demență frontotemporală.

Galerie
Ce simptome are demența frontotemporală, boala de care suferă Bruce Willis. Ce alte vedete au suferit de această afecțiune | Shutterstock

Inițial, Bruce Willis a suferit de afazie, o tulburare de limbaj cauzată de leziuni cerebrale, în primăvara lui 2022.

Citește și: Bruce Willis, primele imagini după diagnosticul care i-a încheiat cariera. Ies la iveală noi detalii despre starea lui de sănătate

Ce simptome are boala de care suferă Bruce Willis. Conform statisticilor, multe persoane cu demență frontotemporală au între 45 și 60 de ani

La nivel mondial, peste 50 de milioane de persoane suferă de demențe, anual fiind diagnosticate 10 milioane de cazuri noi, notează Neuroaxis.ro.

Articolul continuă după reclamă

Dintre acestea, 10% reprezintă cazurile de demență frontotemporală. Totodată, statisticile arată că aproape 60% dintre persoanele cu demență frontotemporală au între 45 și 60 de ani.

Citește și: Cum să îți antrenezi creierul pentru a preveni apariția demenței

Demența frontotemporală (FTD) reprezintă un grup de tulburări care duc la deteriorarea lobilor frontali și temporali ai creierului, determinând schimbări în comportamentul social, personalitate și/sau pierderea abilităților lingvistice, mai arată sursa citată.

Citește și: Obiceiuri care dăunează creierului. La ce să renunți înainte să îți distrugi mintea

Declanșarea demenței frontotemporale reprezintă una dintre cauzele care duc la apariția demenței timpurii. Spre deosebire de boala Alzheimer, în stadiile inițiale ale FTD memoria nu are de suferit.

Riscul de a suferi de demență frontotemporala este mai mare pentru o persoană care are unul sau mai mulți membrii ai familiei care au fost diagnosticați cu această afecțiune.

Simptome ale demenței frontotemporale, boala de care suferă Bruce Willis

  • Comportamente sociale inadecvate, mai arată Neuroaxis.ro;
  • Pierderea empatiei față de cei din jur;
  • Dispariția inhibițiilor;
  • Apatie, confundată uneori cu depresia;
  • Probleme legate de luarea deciziilor;
  • Comportamente repetitive;
  • Probleme de igienă personală;
  • Modificări ale dietei, cu o creștere a consumului de zahăr;
  • Încercarea de a mânca obiecte necomestibile;
  • Dificultăți legate de înțelegerea și folosirea limbajului verbal și în scris;
  • Uitarea cuvintelor sau a înțelesurilor asociate acestora;
  • Limitarea conversațiilor;
  • Greșeli legate de construcția propozițiilor;
  • Rigiditate;
  • Tremor;
  • Spasme;
  • Probleme de coordonare;
  • Dificultăți la înghițirea alimentelor și băuturilor;
  • Slăbiciune musculară:
  • Ras sau plâns în situații nepotrivite.

Dintre investigațiile medicale, poate fi nevoie de teste de sânge, de studiul somnului, de testarea neuropsihologică, de RMN.

Ce alte vedete au suferit de demența frontotemporală

Robin Williams a fost unul dintre cei mai buni comedianți și actori ai generației sale. A primit un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar în filmul Good Will Hunting, pe lângă alte șase premii Globul de Aur și cinci premii Grammy, scrie Lidementia.org.

Deși moartea sa, din 2014, i-a surprins mulți fani, autopsia a arătat că Robin trăia cu Lewy body dementia, care i-a cauzat probleme de gândire, de comportament, de mișcare.

Văduva lui, Susan Schneider Williams, dă vina pe această afecțiune pentru deteriorarea sănătății mintale a soțului ei și nu pe zvonurile conform cărora drogurile și alcoolul au fost factorii principali care l-au determinat să se sinucidă.

Rita Hayworth este una dintre cele mai cunoscute persoane care au suferit de demență. Actrița a devenit faimoasă în anii 1940 și a fost supranumită „Zeița Iubirii” de către tabloide.

Rosa Louise McCauley Parks a fost o activistă pentru drepturile civile care a devenit cunoscută după ce a fost arestată fiindcă a ajutat la boicotarea autobuzului din Montgomery, Alabama (1955-1956).

Citește și: Bruce Willis, imagini adorabile alături de fiica sa de 10 ani. Actorul ia lecții de dans de la micuță după diagnosticul de afazie

Deși astăzi este sărbătorită pentru curajul ei de a lupta împotriva nedreptății, la vremea aceea acțiunile ei i-au adus numeroase amenințări cu moartea în anii care au urmat.

Ronald Reagan a devenit, mai târziu, al 33-lea guvernator al Californiei, Ronald Reagan. El a sfidat orice probabilitate când a devenit în cele din urmă al 40-lea președinte al Statelor Unite.

Supranumit „Marele Comunicator” datorită capacității sale de a captiva publicul, Regan a putut fi reales în mare parte datorită viziunii sale optimiste asupra viitorului american.

După politică, a trăit o viață simplă în Los Angeles, California, și în cele din urmă a fost diagnosticat cu Alzheimer la vârsta de 83 de ani. După ce s-a luptat cu boala timp de un deceniu, a murit în cele din urmă de pneumonie la vârsta de 93 de ani.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România
Super Neatza, 10 ianuarie 2025. Prin ce probe au trecut concurenții la Power Couple România Vineri, 10.01.2025, 10:32
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x