Antena Căutare

Santorini - sau cum sa iti petreci vacanta pe un vulcan

Un popas pe-o insula transformata intr-o limba de pamant, intr-un loc in care te simti deasupra norilor, este ceea ce descrie Tudir Cires pentru Jurnalul National. Santorini este cea mai vizitata insula din Europa, iar daca veti citi marturiile jurnalistului, veti afla si de ce:

In vara lui 2008, puneam, prima data, piciorul pe insula Santorini. Facusem un drum lung, cu masina de la Bucuresti la Atena (se poate merge si cu avionul, facand escala la Atena), apoi, 8 ore cu feribotul pana la Akrotiri, mica localitate de pe insula pe care o alesesem pentru a petrece doua saptamani iesite din comun (in treacat fie spus, Santorini e destinatia no. 1 pentru casatoriile cu staif).

Si nu m-am inselat. Cele doua saptamani pe Santorini au valorat cat un an de vacanta in oricare alta parte a lumii.

Inca de la debarcare, am inteles ca, in Santorini, voi trai viata de doua ori, pentru ca, asa s-a intamplat, fara voia mea, am intrat, ca figurant, in cadrul unui film care tocmai se turna, in port. Actor dar si spectator am fost si in urmatoarele zile.

De ce am ales ca loc de domiciliu temporar Akrotiri? Pentru ca localitatea se afla in extremitatea estica a insulei, exact la polul opus celebrei Oia, dar la fel de daruita de Dumnezeu cu cele mai frumoase asfintituri de pe pamant (adevar confirmat, de altfel, de almanahurile turistice).

In fine, sotia mea a plans, la inceput, de-atata frumusete, pe cand urcam soseaua serpuinda pe Caldera - abruptul creat de cutremurele succesive de care Santorini nu duce lipsa nici azi.

Turistii sunt fascinati sa descopere ce a mai ramas dintr-o insula infloritoare, leagan al civilizatiei preistorice, taram al legendarei Atlantida, dupa miscarile tectonice devastatoare care au transformat-o intr-o limba de pamant, ca o secera, asa cum, de altfel, i s-a si spus - "insula secera" -, transformare asemanatoare cu cea a lunii cand ramane intr-un singur patrar.

Aproape toti turistii pe care i-am intalnit in port aveau trei probleme: prima - cum sa ajunga la Fira, capitala insulei, de unde se priveste, cu capul in jos, Caldera (caldarea), golul marin format dupa prabusirea a trei sferturi din insula; doi, cum sa ajunga pe vulcan; trei, cat de repede sa plece inapoi acasa, pentru a nu-i prinde un eventual cutremur (spaima care ar putea sa se materializeze, de altfel, intr-un procent mult mai mic decat cred calatorii)...

Deoarece presupun ca vreti sa ajungeti si dumneavoastra pe Santorini (ceea ce va doresc din tot sufletul), trebuie sa va spun ca, pe langa Caldera, Santorini are si alte puncte de interes turisic pe care trebuie sa le descoperiti.

Asadar, nu va planificati doar excursii de o zi pe insula, ci incercati sa profitati abundent de tot ceea ce va poate ea oferi, intr-un interval de sedere fara prejudecati.

Iata cateva sugestii: in caz ca v-ati rezervat doar cateva zile, trei obiective sunt obligatoriu de atins. Akrotiri, unde se afla Muzeul arheologic al civilizatiei preistorice locale, Muzeul preistoric din Fira, capitala insulei si un apus de soare la Oia sau Akrotiri.

Fira este cel mai aglomerat punct al insulei. "Agatat" pe stancile inalte ale Calderei, el atrage, in toate anotimpurile (aici, nu ninge niciodata), zeci de mii de turisti, facand din Satorini destinatia insulara numarul unu in Europa.

Privind dinspre oras catre mare, vedearea e fantastica! Puteti ajunge in port coborand cele 587 de trepte, calarind un "barron" (magarus) ori cu telecabina.

Din port, se poate lua un vaporas care duce pe Thirasia, un "rest" mai mic din vechea insula Santorini (si unde turismul modern nu a intrat atat de agresiv, asa ca, daca va place singuratatea, poate fi chiar destinatia pentru intreaga vacanta), dupa o escala de o ora pe Nea Kameni, insula fara viata, care s-a nascut relativ recent, acum o jumatate de secol, in urma unei eruptii submarine. O insula pe care aveti posibilitatea sa coborati, fara riscuri, intr-un vulcan stins.

"DEASUPRA VANTURILOR"

De la Fira, se poate ajunge, in cateva minute, la Oia, in partea de nord-vest a insulei. Casele din localitate (cave) sunt sapate in lava vulcanica, iar hotelierii fac un business extraordinar vanzand camere in astfel de locatii pentru care preturile ajung, in unele cazuri, sa se dubleze.

Daca Fira este moderna, Oia este elitista si nu putina lume crede ca Paradisul ar putea avea, in Oia, o ipostaza plauzibila.

Indreptandu-ne de la Fira spre extremitatea estica a insulei, descoperim Akrotiri, localitate de pescari renumita din punct de vedere turistic, atat prin escavatiile arheologice, cat si prin plajele sale cu nisip de culoare rosie, alba sau neagra, in functe de etapele din istoria geologica a insulei.

La Akrotiri, va recomand hotelul numarul 1 in preferintele din 2010 ale turistilor de pe TripAdvisor, "Apanemo" (80-120 euro pe apartament, in sezon), acolo unde am stat si eu, cu doi ani in urma.

Sunt sigur ca au sa va placa apartamentele tip cava, piscinele din care se vede vulcanul (inotand in piscina, ai impresia ca te apropii de el), peisajele unice (de sus, de la Apanemo - care, apropo, inseamna "deasupra vanturilor" -, ai priveliste deschisa, deodata, la doua mari: Egee si Mediterana) pictate de mari pictori ai lumii (care vin aici din toata Europa ca si din Statele Unite), mancarea din bucataria lui Stelios, cel care va va purta de grija pas cu pas.

In Santorini, credeti-ma pe cuvant, nu va plictisiti, nu va intristati, nu imbatraniti. Acolo, timpul sta in loc pentru a va da posibilitatea sa eternizati clipa de frumos cu care v-ati dat intalnire...

citeste Jurnalul National

foto: theodora.com

Corfu - locul unde intalnesti calugari romani... Cele mai frumoase locuri din lume pentru scufundari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x