Antena Căutare

Prețurile medicamentelor se măresc începând cu 1 aprilie! Aproape 900 de medicamente sunt afectate

Începând cu data de 1 aprilie se anunță noi scumpiri! Iată de ce apar creșteri de preț pe piața farmaceutică și care sunt medicamentele care suferă modificări de cost.

Bătrân în farmacie Galerie
Prețurile medicamentelor se măresc începând cu 1 aprilie! | Shutterstock

Deși prețurile la majoritatea medicamentelor sunt deja destul de mari, oficialii anunță faptul că începând cu luna aprilie vor exista noi prețuri care să îi facă pe români să bage mâna adânc în buzunar.

Atât de necesare, dar atât de costisitoare au devenit medicamentele în ultima perioadă, iar oamenii depun eforturi financiare uriașe pentru a se descurca zi de zi cu strictul necesar.

Citește și: Urzicile, mai scumpe decât carnea. Nu este singura legumă care depășește prețul acestui aliment

Iată care sunt medicamentele care vor suferi de modificări de preț începând cu luna următoare.

Prețurile medicamentelor se măresc începând cu 1 aprilie!

Creșterile de preț au loc în contextul în care statul român a decis la începutul anului curent să impună un impozit minim pe cifra de afaceri de 1%, impozit care nu se va aplica tuturor companiilor, ci doar celor care au o cifră de afaceri care depășesc suma de peste 50 de milioane de euro.

Potrivit Antena 3 CNN, în acest sens, unele companii din domeniul farmaceutic consideră că nu mai este rentabilă punerea în piață a acestor medicamente foarte scumpe și tocmai de aceea vor să ridice prețurile.

Din păcate, această veste nu este o păcăleală, iar oamenii se îngrijorează din ce în ce mai tare cu privire la viitor.

Ministerul Sănătății a semnat ordinul corespunzător măririlor de preț, iar începând cu luna aprilie medicamentele se vor scumpi în medie cu aproximativ 30 - 35 de lei.

Este important să înțelegem faptul că scumpirile se aplică la medicamentele care în prezent se ridică la suma de minim 1 500 de lei.

Noile prețuri vor intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2024 și vor rămâne valavile până la 31 decembrie 2024.

Citește și: Cât costă primele cireșe apărute în piață. Un kilogram, mai scump decât un gram de aur. Românii înghit în sec și pleacă

Potrivit proiectului, Ministerul Sănătății ia în calcul astfel majorarea prețurilor la peste 800 de medicamente, medicamente care se află pe lista celor mai scumpe tratamente cu risc de dispariție de pe piață din cauza taxei de 1% pe cifra de afaceri.

Pentru un moment, o mare parte dintre aceste medicamente încă lipsesc din farmacii pentru că distribuitorii preferă să le vândă cu un preț mult mai bun în alte țări.

Potrivit unei publicații, proiectul de act normativ prevede majorarea cu aproximativ 2% la 840 de medicamente din Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) tocmai din cauza identificării riscului de retragere.

Acest proiect a fost elaborat după ce un alt ordin al ministrului Sănătății a intrat în vigoare (nr. 482/2024) proiect care prevedea creșterea adaosului comercial pentru distribuitorii angro de medicamente de la suma de 30 de lei la 1% + 30 de lei în cazul medicamentelor cu un preț mai mare de 1 500 de lei.

Astfel, cota de adaos comercial ar crește de la 35 de lei la 1% + 35 de lei pentru prețurile medicamentelor care se ridică la sume mai mari de 1 500 de lei.

Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți

O nouă invazie de ploșnite în România! O școală din capitală a devenit un adevărat focar... Românii sunt obligați să achite o nouă taxă pentru gaze. Când intră în vigoare directiva și cu cât se vor majora facturi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x