Antena Căutare

5 mituri despre masini care te fac sa cheltuiesti mai mult!

O masina este o necesitate pentru fiecare dintre noi, ajutandu-ne sa ne miscam mai rapid pe distante foarte mari. Totusi, aceasta aduce cu sine numeroase cheltuieli de intretinere. Iata 5 mituri care te fac sa cheltuiesti inutil!

1. Uleiul masinii se schimba la fiecare 5000 de kilometri

Pentru a creste durata de viata a motorului tau, se recomanda sa schimbi uleiul la fiecare 5000 de kilometri. Acest lucru este complet FALS! Aceasta practica era comuna in anii '70 cand motoarele nu erau atat de performante si necesitau o intretinere permanenta. Totusi, tehnologia a avansat foarte mult in ultimii ani, iar uleiul masinii nu mai necesita o schimbare decat la peste 12.000 de kilometri.

2. Motorul trebuie incalzit inainte de a pleca la drum

Se spune ca motorul trebuie incalzit inainte de a pleca cu masina la drum, cand temperaturile de afara sunt foarte scazute. Este adevarat, dar numai partial. Motorul trebuie lasat sa mearga in gol numai cateva minute (2-3), cat sa se modifice putin vascozitatea uleiurilor. Unele masini mai noi au chiar si martori in bord pentru acest lucru. Cand beculetul albastru de la "apa" se stinge, puteti pleca linistiti la drum. Daca lasati masina sa functioneze la ralanti pana se incalzeste, nu faceti decat sa consumati carburant si sa uzati prematur motorul, ungerea, de exemplu, nefacandu-se in parametri optimi.

3. Vizitele regulate la service sunt necesare

Producatorul recomanda ca masina sa fie dusa la service pentru revizii. Cartea service trebuie respectata, mai ales pentru pastrarea garantiei. Dar acest lucru nu inseamna ca trebuie exagerat sau ca trebuie sa acceptati sa vi se inlocuiasca piese doar pentru ca asa spune mecanicul. Treceti si prin filtrul propriu afirma specialistii si acceptati doar daca sunteti convins ca asa trebuie. Altfel, nu veti face decat sa scoateti mai multi bani din buzunar.

4. Masina trebuie sa fie pregatita pentru iarna

Din cauza temperaturilor extreme din perioada rece, se spune ca masina are nevoie de cateva modificari specificile, cum ar fi inlocuirea lichidelor. In afara de schimbarea cauciucurilor cu cele adecvate anotimpului, nici o operatiune nu este obligatorie in fiecare an. Mecanicul poate sa va recomande dar in general fluidele nu trebuie decat verificate sa se inscrie in parametrii. Antigelul se schimba, de pilda, la trei ani, lichidul de frana, la 2 sau 3, iar lichidul de servo, de obicei, doar se completeaza.

5. Carburantii premium sunt mai buni pentru masina

Se spune ca benzina sau motorina premium este mult mai buna pentru masina, facand motorul sa ruleze mai usor si cu mai multa putere. Partial, fals! Masina este reglata sa functioneze cu combustibilul inscris in cartea tehnica sau pe capacul de la rezervor. Sigur, cu o benzina superioara, motorul va trage mai bine si, teoretic, va consuma mai putin. Dar exista si riscul de a arde supapele, de exemplu! Singurul adevar aproape incontestabil este ca, in Romania, carburantii nu respecta specificatiile, de unde si "mitul premium".

Sursa: cracked.com

FOTO: hepta.ro

Seat il prezinta la Geneva pe noul Toledo... Afla cat costa un Rolls Royce unicat de 100 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x