Antena Căutare

Legislatia romaneasca, hotul care ajuta hotii

Ca la noi, la nimeni! In timp ce in Romania, in lipsa de alte preocupari, se fac proiecte pentru a “indulci” Codul Rutier - desi este cunoscut faptul ca s-au ridicat cimitire pe soselele tarii - faptul ca tara noastra este singura din Uniunea Europeana care reglementeaza inmatricularea vehiculelor furate, nu pare sa deranjeze pe nimeni. Motiv suficient pentru ca hotii de autoturisme sa speculeze aceasta lacuna legislativa in favoarea lor si in defavoarea cetateanului pagubit.

Daca vorbim de Bucuresti, marfa exista, chiar si pentru urmasii urmasilor hotilor, caci masini sunt din belsug. Mai exact, peste un milion de autoturisme. In 2010, la nivelul intregii tari au fost sesizate 4457 de furturi auto, dintre care 2100 recuperate.

Tot anul trecut, in Capitala, cea mai vanata masina de catre hoti a fost batrana Dacie, vreo 600 de bucati furate, cele mai multe ajungand la centrele de fier vechi.

Sunt foarte abili si, pe vremurile astea de restriste, debordeaza de inspiratie, inventivitate si rapiditate. Cu alte cuvinte,"marfa" sa fie, ca putere de furat exista cu carul! Au intre 25-30 de ani si, culmea, desi "adora" marcile de masini straine, au ramas fideli Daciei noastre autohtone.

Evident, au motivele lor! Termina treaba in mai putin de zece minute si pe principiul "veni, vidi, vici", o data ce le-a picat cu tronc vreun autoturism, al lor este! Potrivit statisticii puse la dispozitie de Politia Romana, in anul 2009 au fost sesizate 4839 de furturi de autoturisme, in timp ce in 2010 s-au inregistrat 4457 (-7,98%), dintre care 2100 au fost recuperate. Surse neoficiale au declarat insa ca in Bucuresti se fura patru masini pe zi, in comparatie cu alte capitale europene unde rata masinilor furate este mult mai mare. Berlin - 20 de masini furate/zi; Varsovia - 8, Budapesta-12. Lipsa locurilor de parcare pazite, nesupravegherea video a acestora, lipsa unui sistem de monitorizare video care sa recunoasca in trafic numerele de inmatriculare furate aplicate pe autoturisme si nu in ultimul rand neglijenta cetatenilor, sunt cateva dintre acele cauze care duc la disparitia autoturismului.

Dincolo de aceste aspecte, legea permisiva din tara noastra, de fapt, singura din UE care permite inmatricularea autoturismelor furate, este principalul atu al hotilor de pe plaiurile noastre.

"Nu stiu daca exista o vina a cuiva, ci exista mai multe cauze care genereaza infractiuni si sunt de mai multe facturi, chiar si de factura legislativa. Spre exemplu Ordonanta de Urgenta 195/2002 care reglementeaza inmatricularea vehiculelor in Romania, printre altele, reglementeza si un caz de exceptie, printre care autoturismele furate pot fi inmatriculate. Suntem, practic, singura tara din UE care avem reglementat drept caz de exceptie aceasta situatie. Or, nu este normal, iar acest lucru este cunoscut chiar si de catre infractori, va dati seama", ne-a declarat Marian Iorga, seful de la Furturi Auto.

Tot articolul, in Jurnalul National

VIDEO! Reclama Nissan - "The Juke Guy", goana dupa gogosi... Galerie Foto: Un Chrysler de cosmar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x