Antena Căutare

Cât a ajuns să coste un coș de cumpărături pentru un trai decent în România. Suma pe care o familie cu doi copii trebuie să o dea

Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază. Iată cu cât a crescut valoarea coșului minim de consum față de anul trecut.

colaj
Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază. | Shutterstock

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie cu doi copii a ajuns la 8.659 lei/lună în septembrie 2022, faţă de 7.233 de lei cât era în luna septembrie 2021, în creştere cu aproximativ 19,7%, potrivit Newsweek.

Citește și: Un bărbat a cumpărat o pungă de legume, dar a făcut o descoperire neașteptată. Peste ce a dat când s-a uitat înăuntru

Cu cât a crescut valoarea coșului minim de consum față de anul trecut

Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii este în creştere cu 19,7%, față de septembrie 2021, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România, citate de aceeași sursă.

Potrivit raportului „Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României", valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.

Citește și: Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României, relatează Agerpres, citat de aceeași sursă.

Citește și: Un bărbat era la supermarket atunci când a văzut un bilet pe o casoletă cu pui. Când l-a citit a avut o surpriză. Ce scria pe el

Ce acoperă un coș minim de consum pentru un trai decent

Un coş minim de consum pentru un trai decent presupune un set de cheltuieli periodice necesare pentru ca o familie să își îndeplinească nevoile de bază.

Pe lângă nevoile primordiale pentru supraviețuire - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Citește și: Metode prin care să ai un coș de cumpărături ieftin. Ce poți face în perioada inflației

Pe ce alimente și produse dăm acum cei mai mulți bani

Rata inflaţiei în România a ajuns la 13,8 % în aprilie, cea mai mare din ultimii 18 ani. Inflaţia scade valoarea banilor. Concret, românii care câştigă salariul minim vor pleca cu mai puţine cumpărături din piaţă faţă de primăvara trecută, pentru că cei 1550 de lei valorează acum puţin peste 1300.

La un coş de 100 de lei, de exemplu, vor trebui să renunţe la un kilogram de roşii sau la jumătate de kilogram de brânză, ca să acopere cei 14 lei înghiţiţi de inflaţie, care nu va scădea prea curând.

Citește și: Efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă, potrivit specialiștilor

Un kilogram de cartofi costă cu 40% mai mult față de anul trecut. Creşteri de peste 20% sunt şi la ulei, mălai, făină, dar şi legume.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 13,54%, în aprilie 2022 faţă de 2021 şi cu 8,46% de la începutul anului. La această categorie, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 41,84% în aprilie faţă de aprilie 2021 şi cu 16,72% faţă de decembrie 2021. Uleiul s-a scumpit cu 38,19% faţă de aprilie 2021 şi cu 15,54% faţă de decembrie 2021.

Cine este Ioana, fiica răposatului profesor Gheorghe Mencinicopschi. Aparițiile sale televizate sunt extrem de rare... Coșmar pentru un român care și-a pregătit o vacanță în Tenerife. Ce l-a așteptat când a ajuns la hotel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x