Antena Căutare

4 probleme cu care se confruntă toate firmele noi și cum pot fi evitate

Odată cu deschiderea unei afaceri, orice antreprenor își asumă un risc. Mai devreme sau mai târziu, se va confrunta cu probleme care pot afecta semnificativ activitatea firmei sau o pot chiar conduce la faliment.

Odată cu deschiderea unei afaceri, orice antreprenor își asumă un risc. Mai devreme sau mai târziu, se va confrunta cu probleme care pot afecta semnificativ activitatea firmei sau o pot chiar conduce la faliment.

De altfel, atunci când deschizi o afacere, statisticile nu sunt de partea ta. O proporție însemnată din afacerile nou înființate în România își închid activitatea înainte de a împlini un an. În 2018, perioada ianuarie - octombrie, au fost înmatriculate 113.144 de firme în România, în scădere cu 6,95% față de aceeași perioadă din 2017. Pe de altă parte, dizolvarea societăților este în creștere, ajungând de la 24.254 de firme, la 29.278. Radierea firmelor, adică închiderea lor definitivă, a rămas aproape constantă: 65.631 pentru primele 10 luni din 2018, în comparație cu 66.466 de firme radiate în aceeași perioadă din 2017, potrivit statisticilor ONRC.

Șansele de succes ale start-up-ului tău cresc dacă te informezi cu privire la problemele comune pentru această faza de dezvoltare a afacerii, dar, mai ales, dacă înveți cum să le rezolvi. Iată câteva aspecte care pot fi problematice în primul an de activitate al unei firme și cum ai putea să le rezolvi:

1. Lipsa de încredere

O afacere de succes se bazează pe relații de încredere cu angajații, furnizorii și clienții. Acestea se construiesc în timp, iar pentru un antreprenor debutant, acest lucru se poate transforma într-un risc. De exemplu, facturile neachitate pot fi o problemă mult mai mare pentru un start-up decât pentru o companie stabilă, mai ales dacă ai un număr mic de clienți și o valoare medie mare a facturii. Înainte de a începe o colaborare, trebuie să poți avea încredere în firmele cărora le furnizezi produse sau servicii. Ca să scazi riscul facturilor neplătite din partea acestora, verifica firma online. Astfel afli dacă are datorii la stat, facturi neachitate către furnizori sau alte semne caracteristice clienților rău-platnici.

2. Planificarea financiară prea optimistă

Una din problemele care pot compromite o afacere chiar de la început sunt fondurile insuficiente. Nerăbdarea de a începe o afacere te poate determina să analizezi prea optimist situația. De exemplu, poți considera că afacerea va deveni profitabilă în două luni și să observi apoi că, de fapt, ai nevoie de șase. Ca să eviți situația în care deschizi firma și fondurile se termină înainte ca aceasta să facă profit, trebuie să te pregătești și pentru variante mai puțin optimiste. În planul de afaceri, include un buget cât mai detaliat al cheltuielilor, iar apoi adaugă o marjă de eroare care să acopere perioadele neproductive.

3. Angajarea oamenilor potriviți

O afacere de succes are nevoie de o echipă pe măsură, însă nu e nici ușor, nici rapid să o creezi. În contextul crizei forței de muncă, e dificil să găsești specialiști. În plus, nu trebuie să te gândești doar la competențele candidaților, ci și la tipul de cultură organizațională pe care dorești să o dezvolți și cât de bine vor lucra aceștia împreună. Ca să găsești angajații potriviți în timp util, încearcă să fii creativ în recrutare: dacă metodele tale nu dau rezultate, ar putea merita să ceri sprijinul unui specialist în resurse umane. Ai putea cere consultanță de la o firmă din domeniu sau angaja un specialist în HR cu contract de muncă part-time, în funcție de nevoile tale.

4. Dezvoltarea firmei

Odată ce firma a devenit profitabilă, apare o altă provocare: scalarea acesteia. Dacă produsele sau serviciile tale au avut succes, vei avea nevoie să îți dezvolți firma, astfel încât să deservești un număr mai mare de clienți. Creșterea se poate dovedi de multe ori problematică, potrivit Teamwork. Dacă ai disponibile fondurile necesare pentru mai mulți angajați, un birou mai spațios și alte aspecte necesare, dar costisitoare, o parte din problemă e rezolvată. În caz contrar, e mai bine să nu riști să afectezi un sistem care funcționează deja și să faci, în schimb, pași mici, dar siguri.

Vești excelente pentru părinți și copii! Se măresc alocațiile! Câți bani va primi un minor pe lună, începând cu 1 ianuar... BNR Curs valutar 18 decembrie. Cât se apreciază leul față de euro, dolar, lira, franc...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x