Antena Căutare

Avem cea mai mare inflatie din UE, de peste trei ori media europeana

Rata anuala a inflatiei a fost in iulie de 2,1% in medie, in Uniunea Europeana, in timp ce rata in Romania a fost de peste trei ori mai mare, de 7,1%, valoare care ne plaseaza pe primul loc in UE la acest capitol. Ca urmare a majorarii TVA cu 5%, preturile la marfu­rile nealimentare au urcat cu 3,1% in iulie fata de iunie, serviciile s-au scumpit cu 2,6%, iar preturile marfurilor alimentare cu 1,9%.

Romania a avut in iulie cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate ieri de Eurostat, biroul european de statistica.

In timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 2,1% in iulie la nivelul blocului comunitar, in Romania inflatia a urcat la 7,1%, pe fondul majorarii Taxei pe Valoa­rea Adaugata (TVA) de la 19% la 24%.

O rata mare a inflatiei a avut si Grecia, dar si aici aceasta a urcat la doar 5,5%. In Ungaria, inflatia a fost de 3,6%, in timp ce in Marea Britanie si Bulgaria s-a inre­gistrat o rata de 3,2%. Celelalte state membre au avut o inflatie sub 3%, cele mai scazute rate ale infla­tiei inregistrandu-se in Irlanda (-1,2%), in Leto­nia (-0,7%) si in Slovacia (1%).

Astfel, inflatia anua­la a urcat in 19 tari membre ale UE, a ramas la acelasi nivel intr-un singur stat (Finlanda) si a scazut in sase.

Romania se plaseaza, de asemenea, pe primul loc in UE dupa avansul lunar al pretu­ri­lor de consum, de 2,6%, pe pozitiile urmatoare situandu-se Malta (0,6%) si Bulgaria (0,5%). In­di­ca­to­rul a fost negativ in 15 state, pozitiv in noua si zero in Lituania si Ungaria. La nivelul UE, pre­tu­rile s-au redus, in ritm lunar, cu 0,2%.

In zona euro, regiune care reuneste cele mai mari econo­mii europene, inflatia anuala s-a plasat la 1,7%, iar cea lunara la -0,3%.

Cauza: scumpirea marfurilor nealimentare

In Romania, pe fondul majorarii TVA cu cinci puncte procentuale, preturile de consum au inregistrat o crestere lunara de 2,58% in iulie, cele mai semnificative scumpiri fiind inregistrate la tigari, fructe si legume si transportul prin CFR, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).

Inflatia s-a incadrat in estimarile analistilor, care au anticipat un nivel intre 1,8% si 3,4% pentru luna iulie, in conditiile in care BNR vedea un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioada de trei luni. Pe componente, cresterea preturilor din iulie a fost determinata in mare parte de marfurile nealimentare, care au ur­cat cu 3,1% fata de luna precedenta, si servicii, unde s-a inregistrat o majorare de 2,6%.

Tot articolul, in Financiarul

Consiliul Concurenţei a amendat 14 fonduri de pensii private cu peste 1,2 milioane de euro... 14 administratori de pensii private obligatorii, amendati cu 1,2 mil. €...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x