Antena Căutare

Este oficial! Banconota care va fi scoasă în cel mai scurt timp din circulație! Ce trebuie să faci dacă o ai în casă

Această bancnotă a fost pusă în circulație în anul 2002 și după 17 ani de existență, Banca Centrală a hotărât să se oprească tipărirea acesteia. Termenul limită oferit de BCE a fost sfârșitul anului trecut. 

Este oficial! Românii își pot lua adio de la această bancnotă! După 17 ani de existență, Banca Centrală a hotărât scoaterea ei din circulație. Cât timp o mai poți folosi dacă o mai ai acasă

Această bancnotă a fost pusă în circulație în anul 2002 și după 17 ani de existență, Banca Centrală Europeană a hotărât să se oprească tipărirea acesteia. Termenul limită oferit de BCE a fost sfârșitul anului trecut.

Vestea bună este că, cele aflate încă pe piață își păstrează valoarea și se pot folosi pentru a face încă plăți sau cumpărături.

Motivul pentru care s-a hotărât oprirea tipăririi acestei bancnote, are conotații financiare extrem de bine gândite.

Bancnota de 500 de euro este numită popular “bin Laden”, o aluzie la fostul şef al grupării teroriste al-Qaida, deoarece permite grupărilor infracţionale să transporte sume mari într-un spaţiu compact.

Sub această formă, o sumă de un milion de euro are o greutate de 2,2 kilograme şi poate fi ascunsă într-un rucsac de laptop. Aceeaşi sumă în bancnote de 100 de dolari are o greutate de aproape şase ori mai mare şi necesită un mijloc de transport mult mai vizibil.

Țara care a criticat aspru această decizie, a fost Germania, motivația fiind o viitoare lipsă de încredere în valoarea euro. Nemții folosesc foarte des acest tip de bancnote fizice pentru a face diferite plăți, iar conform declarației guvernatorului Bundesbank, Jens Weidmann, această modificare nu este una cu care poporul german se simte confortabil.

Prefer să utilizez numerarul pentru plăţile mari. Asta nu înseamnă că sunt implicat în ceva dubios”, spune Rolf, un tehnician medical în vârstă de 61 de ani din Marburg, vestul Germaniei, care a cumpărat chiar şi un automobil second hand utilizând bancnote de 500 de euro.

Potrivit unui studiu al Bundesbank realizat în 2017, peste 60% dintre germani au avut în mâini, cel puţin odată, o bancnotă de 500 de euro, deseori drept cadou, mijloc de economisire sau plăţi mari. În zona euro, doar 30% dintre persoanele intervievate de BCE în 2015 şi 2016 au utilizat o bancnotă de 200 sau de 500 de euro în anul precedent.

Iar preferinţa germanilor pentru banii gheaţă nu pare să se modifice prea curând. Sondajul Bundesbank arată că 88% dintre respondenţi vor să plătească cu cash şi în viitor.

Potrivit estimărilor BCE, în prezent sunt aproximativ 52 de milioane de bancnote de 500 de euro în circulaţie, ceea ce reprezintă 20% din valoarea totală a bancnotelor euro, conform agerpres.ro

BNR Curs valutar 29 ianuarie. Cât crește leul azi, în raport cu euro/dolar... Oficial! Ce se întâmplă cu preţurile la electricitate şi gaze în următorii trei ani. Ce trebuie să facă românii pentru a...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x