Antena Căutare

Comisioanele la creditele de consum in lei s-au triplat anul acesta

Comisioanele la creditele de consum in lei s-au triplat, anul acesta, si au ajuns la 36,4%. Nu la fel s-a intamplat insa in cazul imprumuturilor in euro, a caror pondere a scazut, dupa cum arata datele BNR.

Dobanzile nu mai sunt de mult principala sursa de castig pentru banci. In primele 8 luni ale anului, ponderea comisioanelor in costul creditelor de consum in leia crescut de aproape 3 ori si a ajuns la sfarsitul lunii august la 36,4%.

Alaturi de dobanzi, comisioanele sunt acum sursa principala de castig pentru banci. Bancile pun costurile mari pe seama cresterii provizioanelor si a riscului.

Pentru ca multi dintre romani risca sa nu isi mai poate achita ratele lunare la credite, institutiile bancare impun comisioane si dobanzi ridicate.

Culmea e insa ca aceste comisioane au crescut numai in cazul creditelor de consum in lei.

Datele BNR arata ca la imprumuturile in euro, ponderea comisioanelor a scazut anul acesta: la 10,99 procente fata de aproape 16 la suta in 2009. Dar si numarul celor care iau credite in valuta a fost mai mic comparativ cu anii trecuti. Si de aceea, bancile au diminuat costurile de administrare.

Cifrele indica doar ponderea comisioanelor. Mult mai relevanta este valoarea lor nominala, dar astfel de statistici nu sunt realizate.

Potrivit ultimelor date adunate de specialistii din Hexagon, Romania se afla printre tarile cu cele mai ridicate comisioane. Daca francezii platesc anual 140 de euro, romanii achita, in medie, peste 160 de euro.

Intermediarul dintre Romania si Gazprom intra in South Stream... Leul s-a depreciat usor fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x