Antena Căutare

Constructiile si agricultura au contribuit la scaderea PIB cu 2,3%

Consumul final al gospodariilor s-a diminuat cu 1% . Constructiile si-au accentuat declinul la 14,9% in trimestrul al treilea, iar volumul de activitate din agricultura s-a diminuat la 7,6%. Aceste sectoare au contribuit la scaderea PIB cu 2,3% in T3. Industria si-a incetinit avansul la 4,2%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.





Efect pozitiv: exportul net


Din punct de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut in perioada iulie-septembrie cu 2,5% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit datelor brute, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%) si a volumului consumului final. Consumul final total a scazut cu 1,4% atat ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor cu 1%, cat si a volumului cheltuielilor pentru consum final al administratiilor publice cu 3%.

Pe de alta parte, un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net, ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+14,6%), comparativ cu avansul volumului importurilor (+11,9%). In primele noua luni, PIB a fost estimat la 348,02 miliarde de lei, in scadere in termeni reali cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009. Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea PIB in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

PIB va scadea cu 1,9% in acest an, potrivit estimarilor autoritatilor romane si FMI, care mizeaza pe revenirea economiei pe crestere in 2011. Scaderea PIB in primele noua luni a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura (-5,4%) si servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contributie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile.

sursa:Financiarul.com

OUG 50 ii protejeaza pe consumatori doar pana la jumatatea anului viitor... 50 de mil. de lei, pentru o sursa de energie electrica ecologica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x