Antena Căutare

Cum alegem banca potrivita pentru refinantare?

Cu totii avem credite. Pentru ma­sina, pentru casa, pentru orice. Ce putem face insa este sa gasim o varianta astfel incat sa ne fie mai usor sa platim ratele, iar solutia este refinantarea.

Ca regula generala, refinantarea unui credit presupune acordarea unui nou im­prumut, in conditiile actuale de creditare, pentru achitarea datoriilor curente la alte banci sau institutii financiare nebancare. Exista, este adevarat, si situatia in care refinantarea se poate face la aceeasi institutie financiara.

Insa, pentru ca solutia sa fie eficienta, economia de costuri trebuie sa fie mai mare decat cheltuielile aferente. Practic, se aduna costurile de acordare si totalul ratelor lunare achitate pentru creditul initial cu costurile de obtinere si totalul de rambursat pentru creditul de refinantare. Suma astfel rezultata trebuie sa fie mai mica decat valoarea totala platibila pentru creditul initial. In caz contrar, refinanta­rea nu va aduce reduceri de costuri.

Selectarea ofertelor

Fiecare institutie financiara ofera anu­mite avantaje clientilor sai: fie o dobanda mai atractiva sau comisioane mai conve­nabile, fie acorda servicii de consiliere cu un grad ridicat de profesionalism ori analizeaza rapid dosarul de refinantare etc. In functie de nevoile fiecarui client in parte, sunt banci care raspund mai bine acestor cerinte si se pot clasa in topul preferintelor clientilor.

Sunt cazuri in care clientul are nevoie de o siguranta crescuta in ceea ce priveste valoarea ratei lunare de plata si atunci poate alege refinantarea unui credit in conditii de dobanda fixa, deoarece stie astfel ca rata va ramane nemodificata pe o perioada de timp.

De asemenea, mai sunt si cazuri in care clientul doreste o rata mai mica si atunci alege oferta cu dobanda si comi­sioanele lunare cele mai mici. In acest caz poate prefera sa plateasca costuri initiale mai mari (de analiza dosar de credit, costuri notariale, costuri de evaluare).

In campania de refinantare, BCR urmareste sa diminueze cat mai mult efortul clientului atat in ceea ce priveste timpul - adica BCR va obtine adresa de la banca terta si va stabili intalnirea cu notarul, cat si in ceea ce priveste efortul financiar - nu exista costuri lunare -, iar clientul poate alege dobanda pe care o considera cea mai potrivita - dobanda fixa pe cinci ani, urmata de dobanda variabila sau de la inceput dobanda variabila. In plus, un alt avantaj al BCR este reteaua de unitati care creste accesibilitatea clientilor pentru consiliere si analiza a creditelor.

Noul dosar de credit trebuie sa con­tina, pe langa documentatia standard, si o copie dupa contractul de credit care se doreste a fi refinantat, inclusiv a anexelor sale si a actelor aditionale. BCR nu solicita obli­gatoriu prezentarea acestor docu­mente in cazul in care la Biroul Roman de Credit se regaseste informatia necesara referitoare la creditul care se refinanteaza.

Avantajele refinantarii:

- o rata lunara mai mica
- un cost total al creditului mai mic
- o suma imprumutata mai mare
- un termen de finantare mai lung
- posibilitatea refinantarii atat a creditelor sotului/sotiei, cat si ale coplatitorilor
- posibilitatea de a cumula toate creditele intr-unul singur
- posibilitatea de schimbare a monedei in care se contracteaza imprumutul

Sursa: Financiarul

Zacamant de gaze naturale, descoperit in Oltenia!... Criza economica determina mai multe sinucideri dar mai putine accidente auto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x