Antena Căutare

Doar o treime din PIB merge catre pensii si ajutoare

Academia Romana - ICCV considera ca statul roman are cele mai mici prestatii sociale dintre toate tarile membre UE

Statul roman priveste saracia ca pe o problema individuala, si nu ca pe o problema a statului, in pofida politicilor din Uniune. Mai mult, ii considera pe pensionari asistati sociali, cu toate ca acestia au un contract economic. Singura masura de iesire din criza pe care a putut-o gasi statul a fost taierea pen­sii­lor si salariilor, desi Romania cheltu­ieste pen­tru domeniul social cel mai putin, 36,5%, fata de 55,9% cat este media in UE.

Romania s-a confruntat cu trei pe­rioa­de de criza dupa 1989, in 1990-1992, 1997-1999 si actuala criza, factorul co­mun fiind deficitul extern si sacrifi­ca­rea sectorului public. In comparatie cu sta­tele membre din UE, statul roman chel­tuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, atat in raport cu Produsul Intern Brut (PIB), cat si ca pondere din buget: 36,5% fata de media de 55,9% din UE, arata un studiu al Institutului de Cercetare a Cali­ta­tii Vietii (ICCV).

Astfel, in comparatie cu alte tari, Romania duce o politica de alo­care bugetara in de­fa­voarea sectorului so­cial. Singura masura pe care guvernul ac­tual a fost capabil s-o gaseasca pentru echilibrarea bugetului a fost taierea dras­ti­ca a pensiilor si sala­rii­lor in sanatate, edu­catie si asistenta so­cia­la, care repre­zin­ta domeniul social. In prezent, salariatii sunt mai putin de 60% (4,6 milioane) din cati erau in 1989, iar pensionari sunt cu 55% mai multi (5,5 milioane), potrivit da­telor ICCV.

Pe de alta parte, pensiile nu pot fi considerate o povara pentru socie­ta­te sau economie, iar pensionarii nu pot fi con­siderati asis­tati sociali, asa cum suge­rea­za oficialii romani. Ministerul de Fi­nante, voit sau nu, include in asistenta so­ciala toate cheltuielile sociale, idee pre­lua­ta imediat cu entuziasm de poli­ticienii de la putere. „Sistemul public de asigu­rari sociale - asigurarile de pensie si de somaj - este, din perspectiva eco­nomica, un contract ca orice contract economic. As­i­gurarile sociale sunt un contract eco­nomic intre generatii (...) Contractul de asi­gurari este o parte a sistemului eco­no­mic si nu poate fi considerat un act anti­eco­no­mic", arata studiul ICCV.

Citeste articolul integral pe financiarul.com

Ambasadorul SUA la Bucuresti: "Romania nu trebuie doar sa reduca deficitul, ci si sa isi largeasca sectorul privat&... Efectele crizei si ale devalorizarii leului: salariul mediu net a scazut cu 6 euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x